Beköszönt a digitális korszak

2018.08.03. 17:30

Plasztikkártyát vezetnek be – Az új horgászigazolványról Somfai Rezsőt kérdeztük

A Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) bevezeti a Magyar Horgászkártyát, amely 2019. január 1-jét követően azonnal kiváltja a jelenlegi papír alapú horgászigazolványt, majd a kapcsolódó szövetségi elektronikus alkalmazásokkal fokozatosan egyszerűbbé és gyorsabbá, valamint átláthatóbbá teszi az ügyintézést és az adminisztrációt.

Balla Tibor

Fotó: Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

A Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) a jövő év elejétől fennálló közfeladat-ellátási kötelezettségének is megfelelve hosszú távon számos, a horgászat elérését megkönnyítő elektronikus szolgáltatást kíván biztosítani a horgászoknak és a horgász-szervezeteknek, s ezek egyik elérési eszközeként, valamint az ellenőrzés és az azonosítás egyszerűsítéseként vezeti be a személyi igazolványhoz hasonló formátumú plasztikkártyát.

Jelentős adminisztrációs könnyítés

A horgász-szervezetekkel való folyamatos egyeztetések és a kormány által kezdeményezett 2018. évi, a horgászat jövőjéről tartott konzultáció is megerősítette, hogy a horgászok a horgászat környezettudatos fenntartása érdekében a fejlesztések mellett fontosnak tartják a hiteles nyilvántartást, és ennek eszközeként a horgászkártya bevezetését, mely intézkedés egyértelmű, 98 százalékos támogatottságot kapott. A horgászatban szerepet vállaló horgászszervezetek számára is jelentős adminisztrációs könnyítést jelent a kártya. A többi között fokozatosan megszűnik az egyesületek számos nyilvántartási és adatszolgáltatási feladata, mivel a regisztráció során létrehozott személyi, valamint a párhuzamosan továbbfejlesztett szervezeti és vízterületi adatbázisok ezen funkciókat is támogatják majd.

Somfai Rezső, a Dunaújvárosi Sporthorgász Egyesület elnöke Fotó: Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

A fenti célok elérése érdekében a MOHOSZ a tervezett intézkedések első lépéseként bevezeti az elektronikus személyi regisztrációt és ehhez kapcsoltan a személyre szabott Magyar Horgászkártyát. Az így létrejött, a legszigorúbb adatvédelmi elveknek is megfelelő elektronikus nyilvántartás a horgászok általános személyi és szervezeti azonosításában ad segítséget, egyben megteremti az állami horgászjegyek kiadásának alapját és a naprakész egyesületi tagnyilvántartást is.

Jövő évtől már csak az tud területi vagy állami jegyet váltani, akinek ilyen kártyája van

Somfai Rezső, a Dunaújvárosi Sporthorgász Egyesület elnöke elmondta, a gyorsabb ügyintézés érdekében már ez év szeptember 1-jétől lehetőségük nyílik a horgászoknak a kártyához tartozó regisztrációra, annak kiváltására. Azok, akik 2018. december 5-ig regisztrálnak, és a 2200 forintos kártyadíjat (az egyszeri, a kártya teljes érvényességi idejére szóló regisztrációs díj, amely tartalmazza a QR-kód alapú horgászkártya előállításának árát és annak a horgász számára történő postai eljuttatását is) befizetik, nemcsak időt nyernek a jövő évi országos engedély kiváltásánál, hanem emellett a MOHOSZ által kiírt mindösszesen 15 millió Ft értékű nyereményjátékban is részt vesznek.

A horgászat országosan is egyre népszerűbbé válik Fotó: Hankusz Kálmán / DH

Érdemes mindezt megfontolni, ugyanis a nyeremények közt 100 darab nagy értékű ajándék szerepel, a fődíj pedig egy személygépkocsi és egy floridai horgászüdülés. Regisztrálni tehát szeptember 1-től lehet a horgászirodában, annak nyitvatartási idejében. Az egyesület vezetése kéri, az ügyintézéshez feltétlenül vigyék magukkal a személyi igazolványukat, a lakcímkártyájukat és az adókártyájukat! Az ügyintézés mindössze hozzávetőleg 10-15 percet vesz igénybe. A kártya díjának befizetése után a kézbesítés átfutási ideje körülbelül egy-másfél hét, a kártyát a MOHOSZ postázza ki a regisztrált postai címre. A horgászkártya érvényességi ideje a sikeres regisztráció évének függvényében 5 vagy 6 év.

Fontos tudni, hogy a jövő évben már csak az tud váltani területi jegyet és állami jegyet, aki rendelkezik az új típusú horgászigazolvánnyal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában