HATÁRÉRTÉK FELETT

2019.01.15. 18:00

Az ivóvízellátás biztonságát javítják Sárbogárdon

Az önkormányzat a környezeti és energiahatékonysági operatív program pályázatán 177,4 millió forint támogatást nyert két településrészén az ivóvízellátás biztonságának javítására.

V. Varga József/FMH

Alapfelmérés elvégzésére első alkalommal 2018 kora őszén kerül sor Fotó: pixabay.com

A Pusztaegrest (határérték feletti nitrit), illetve Sárhatvant (bór, ammónia és vas tekintetében kifogásolt) ellátó vízmű két-két kútja által szolgáltatott víz ammóniatartalma, a kormányrendeletben rögzítettek alapján, hatérérték feletti. A kitermelhető vízmennyiség mindkét településen elegendő a biztonságos szolgáltatáshoz, de a víz minősége nem megfelelő. A beruházással, a javasolt technológia szerint, egyebek között a kutakból a magas vas-, mangán- és ammóniatartalom miatt új vízkezelő berendezésekre kerül a nyers víz; a klóradagolást a vas, mangán és ammónia oxidációjához törésponti klórozással oldják meg. A csapadékot kevert ágyas homokszűréssel tisztítják, a klór-amin származékokat aktív szenes szűréssel távolítják el; a fertőtlenítéshez az utóklórozást klóradagolóval biztosítják.

A kezelt víz mindkét esetben először az új, 50 köbméteres tárolóba kerül, majd innen a meglévő nyomásfokozón keresztül jut a hálózatba (illetve Sárhatvanon még a meglévő magas tárolóba is). Az iszapot hulladéktárolóba szállítják. Pusztaegresen a napi csúcsvízfelhasználást az új berendezésekkel, illetve a pillanatnyi csúcsfogyasztásokat a víztárolókba betárolt vízmennyiséggel biztosítani tudják; a vízkezelő berendezéseket új kezelőépületbe telepítik. Sárhatvanon a szűrők visszamosatása során keletkező vizet statikus ülepítőben (földbe süllyesztett vasbeton műtárgy) ülepítik, s az ülepedési idő letelte után a tisztáját a sáregresi Malom-csatornába vezetik. A projekt befejezési határideje 2019 decembere.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!