fejlesztések

2019.02.08. 11:30

Az elmúlt években elkezdett beruházások részben elkészültek

Folyamatos pályázatok és folyamatos fejlődés lehet a község jövőképe – hallhattuk a keddi közmeghallgatáson. Utat, bölcsődét építenek, s minden lehetőséget megragadnak, hogy egy lépéssel előrébb jussanak. Ezt bizonyítja, hogy Nagyvenyim jelenleg 36 projektet futtat! A lakossági hozzászólásokban néhány aktuális probléma felvetése mellett – belterületi vízelvezetés, közlekedési morál, avar­égetés – szinte kivétel nélkül elismeréssel szóltak az eddig megtett útról.

Horváth László

Február 5-én tartotta Nagyvenyim önkormányzata a rendes évi közmeghallgatást, ahol Vargáné Kaiser Katalin polgármester 2016-tól egészen 2019-ig vázolta fel az eddig megtett községfejlődési szakaszokat. 2016 a felkészülés, 2017 a sikeres pályázatok, 2018 az épülés és 2019 pedig a fejlődés éve lesz – hangsúlyozta felvezetőjében a polgármester asszony. Ezután az önkormányzat előtt álló feladatok részleteit ismerhették meg a jelenlévők. A beszámolóban kiemelten szerepelt a növekvő gyermeklétszám okozta kihívások kezelése és a hozzá rendelt pályázati fejlesztések. A megvalósult, illetve a megvalósulás útján tartó projektekben a többi között jelentős előrelépés volt az oktatás és a közművelődés szétválasztása.

Tavaly decemberben adták át a települést átszelő 6219-es felújított utat
Fotó: Hankusz Kálmán/Dunaújvárosi Hírlap

Külön megemlítendő a könyvtár elkészülése és a hozzá kapcsolt szociális tömb építésének megkezdése. A másik hangsúlyos téma a mélykúti rendelő felújítása, valamint a területen élők közlekedésének javításáért tett erőfeszítések, az útjavítások. Ugyancsak mélykúti gond a csatorna-, a gáz- és az egészséges ivóvízhálózat, de ebből csak a víznek lesz megvalósulási esélye. Sarkalatos pontként szerepelt az egészségügyi alapellátás fejlesztése, amelyben sikeres momentum a fogorvosi szék beszerzése, a fogászat és a rendelő különválasztása. Előkészületben van az orvosi váró klimatizálásának megoldása. Pályázati pénzből épült volna az ügyeleti autónak egy garázs is, de ez utóbbi nem készül el egyelőre.

A településen teljes erővel támogatják a civil szervezeteket. A polgárőrség tavaly kapott új járőrautót
Fotó: Horváth László

Civil szervezetek

A prezentációban az is elhangzott, hogy aktív civil élet folyik a településen. Az önkormányzat minden eszközével segíti a szervezetek működését, bár sosem tudnak annyi pénzt áldozni rá, mint szeretnének. Az elmúlt évek elkezdett beruházásai részben befejeződtek és egyes elemei most is zajlanak, ami igen nagy munkát kíván a pályázatok sikerességéért tevékenykedőktől.

Belterületi utak

A közmeghallgatás legjobban várt pontjánál, a belterületi utak aszfaltozásával kapcsolatban is remek hírekkel szolgált Vargáné Kaiser Katalin. Pénzügyi oldalról 351 milliós állami támogatás, 50 milliós hitelfelvétel és önkormányzati saját forrás mellett hamarosan megkezdődhet az útfelújítás első üteme.

A terv alapján a legtöbb embert elérő területeken valósul meg elsőként a beruházás, amihez további utcákat csatolnak majd. Itt köszönték meg dr. Galambos Dénes miniszterelnöki biztos közreműködését. A program tervét természetesen Nagyvenyim hivatalos honlapján is közzéteszik. Kék színnel jelölték az első ütem részeit, de igyekeznek a piros színű, későbbre prognosztizált és nagyon rossz állapotban lévő útszakaszokat is bevonni. Összesen 23 kilométer a belterületi utak hossza. Ebből a prioritást élvező szakaszok kapnak elsőként aszfaltos burkolatot.

Csizmadia György segítségét is felajánlotta az útfelújításhoz
Fotó: Horváth László

2019-es tervek

A 2019-es év terveiben átadásra kerül a felújításon átesett mélykúti rendelő. Elkészülhet a Mélykúti út mechanikai stabilizációja 135 milliós kerettel. Megvalósul a szociális szolgáltató tömb. Lezajlik a kerékpárosbarát települési központ kialakítása 80 milliós összegben. Termelői piac épül 35 milliós ráfordítással. Megépül az óvodai tornaszoba és a bölcsőde közel 250 milliós beruházással. Elkészül a belterületi utak felújításának I. üteme + 2 opció, összesen 525 millió forint értékben.

Lakossági kérdések

Lakossági kérdésekben Fricz József nagypapai minőségében érdeklődött a bölcsőde elkészülésének határidejéről. Legkésőbb 2020-ra befejeződik a projekt – kapta a választ. Felvetődött a gyerekorvosi állás kialakítása is, de ennek a gyereklétszám miatt egyelőre nincs realitása. Természetesen, ha aktuális lesz, akkor a testületen nem múlik. Csizmadia György vállalkozó támogatná, hogy az utak nagyobb arányban készüljenek el. Az évek során megemelkedett útépítési költségek azonban ezt nem teszik lehetővé. A teljes 23 kilométeres úthálózat aszfaltozása közel 1,2 milliárd forintba kerülne – hallhattuk a válaszban.

Jelenleg 36 pályázatot futtat Nagyvenyim – ismertette a falu programjait a kivetítő előtt Vargáné Kaiser Katalin polgármester
Fotó: Horváth László

A lakossági kérdések között ezúttal sem maradtak ki a napi aktualitások, mint a tűzgyújtás okozta levegőszennyezés és füstterhelés, a csatornarákötések elmaradása, a szelektív hulladékgyűjtés helyi problémája, az iskola és a pékség közötti közlekedési lámpa telepítésének igénye. Továbbá parkolók építését a közösségi helyeknél, a közlekedési morál romlását, valamint a 6219-es útnak faluba bevezető szakaszánál egy közlekedési lassító kialakításának igényét említették hozzászólásukban a település lakói. A válaszokban az is elhangzott, hogy számos problémára igyekszik megoldást találni a testület. Például a Kossuth utcai vízelvezetési és aszfaltfelújítási dilemmák majd külön projektet képeznek. A nagyobb volumenű beruházásoknál pedig mindenképpen lakossági fórumok előzik meg a munkálatokat.

A kibontakozó fejlődés éve lesz az idei Nagyvenyimen, az ábrán a beruházásokat olvashatják
Fotó: nagyvenyim.hu

Az utolsó felszólalásokban a faluvezetés munkáját is dicsérték a lakosok, hiszen a művelődéstől az oktatáson, az egészségügyön, az élhető és komfortos környezet megteremtésén, a polgárbarát közigazgatáson keresztül rengeteget fejlődött a falu.

A rendezvény végén megkérdeztük Vargáné Kaiser Katalint, vevők voltak-e a lakosok az elhangzottakra? A lakossági kérdésekben és a válaszokban egyértelműen kifejeződött az együttgondolkodás és a konstruktivitás.

A rendelkezésre álló forrásokat jól tudták hasznosítani, mert projekteket kapcsoltak össze – értékelt a közmeghallgatás végén Nagyvenyim polgármestere.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában