Van olyan szolgálat, amire még hosszú-hosszú évek alatt sem eddzhet meg az élet...

2018.12.20. 08:00

A máltaiak segélycsomagjai családoknak

Pekarek János

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat helyi csoportja (képünkön ennek képviselőik láthatók piros kabátban, baloldalt Mudra József) a Családok Átmeneti Otthonában élőknek vitt élelmiszercsomagokat karácsony alkalmából.

Tizenkét család tagjainak osztottak ki tizenhat csomagot. Elsősorban tartós élelmiszerekből álló csomagokat: liszttel, konzervekkel, cukorral, gyümölccsel, tejjel, üdítőkkel és – a gyerekekre gondolva – édességgel ellátva.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat az átmeneti otthonban
Fotó: Hankusz Kálmán/Dunaújvárosi Hírlap

Összesen mintegy 120 kiló élelmet adtak át a szeretetszolgálat önkéntes munkatársai. Akik az ajándékokat nem csak kézbesítették, hanem maguk is gyűjtötték azokat össze, múlt heti akciójuk során. Akkor az egyik városi nagyáruházban állították fel pultjukat, ahol a vásárlók átadhatták nekik adományaikat, amiket külön erre a célra vettek a szupermarketben.

A szolgálat önkéntesei válogatták és adagolták szét az adományokat, valamint ők is csomagolták be azokat – ami szintén nagy munka.

Az adományok kézbesítését (ahogyan ők fogalmaznak: a közvetítést az adományozók és a rászorulók között) már a múlt héten elkezdték. Év közben is több segítő akciót szerveznek – most, az év végére mintegy 2,5 tonna adományt gyűjtöttek.

Ezeket mintegy 250 csomagba osztják szét, és főként nagycsaládos rászorulóknak juttatják el. Mégpedig a saját listájuk alapján, amiket jelentkezések és környezettanulmányok alapján állítanak össze. Minden adomány kizárólag Dunaújvárosban talál gazdára. Például egy, hét gyermeket tisztességgel, de nehezen nevelő családnál.

Segítői könnyek

Ritkán gondolunk a segítőkre, akik nehéz sorsú emberek napjait szeretnék jobbá tenni, legalább alkalmanként. Ha gondolunk rájuk, akkor úgy, mint rendes, jószándékú emberekre – ami igaz is.De van az ő tevékenységüknek egy olyan része, ami szinte soha nem jut az eszünkbe. A lelki megterhelés. A minap, amikor az egyik segítő akció szervezőjét faggattam, az illető váratlanul elsírta magát. Mert van, amire nem eddzhet meg az élet...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában