Egyedi kártérítési igénnyel lehet fordulni a MÁV-hoz

2020.08.14. 07:00

Műszaki hiba miatt ragadtak az állomáson a nagy melegben

Szerkesztőségünkbe egy olvasói írásos megkeresés érkezett, amely szerint a 2020. augusztus 7-én, Kelenföldről 14.02 perckor induló, Dunaújvárosig közlekedő vonat Pusztaszabolcson elromlott. Az utasokat leszállították, tovább nem közlekedett.

Balla Tibor

20190708 Rockmaraton vonat érkezése Dunaújáros vasút állomás ZsE DH Megérkezett Budapestről a vonat, amin szervezetten sok Rockmaratonra érkező fesztiválozó utazott

Fotó: ZSEDROVITS ENIKO

Az utasok olvasónk szerint nem voltak biztosak benne, hogy hazajutnak, bár ígéretet kaptak rá. Mint írja, bizonytalan ideig, tájékoztatás nélkül kellett várakozniuk.

Sebtében, ott a pusztaszabolcsi állomáson ezt egy levélben rögzítették is, amelyben kivizsgálást kérnek. A levelet tizenhárman írták alá, bár olvasónk elmondása szerint több utas is volt, de hirtelen ennyi aláírást sikerült összegyűjtenie.

Szerkesztőségünkhöz eljuttatott levelében azt írja, „tudom, hogy egy ekkora építkezésen előfordulhat műszaki hiba. A Facebookon található MÁVINFORM-tájékoztató. Belekukkantok időnként, és napirenden vannak a járatkimaradások, vagy vonat romlik el, vagy a jelzőberendezés, ahogy az egész országban. Egy ekkora cégnek, mint a MÁV, nincs műszaki személyzete, karbantartója? Az utasok vegyék tudomásul és nyugodjanak meg, valamikor csak hazaérnek, és még egy bocsánatkérés sincs? Jelen esetben ott hagytak bennünket az állomáson, ahol se víz, se illemhely, padból is kettő darab volt és 34 fok. Az információs barakk a sínpárok között lerakva. Tájékoztatás majdnem nulla. Volt közöttünk, aki Dunaújvárosból tovább utazott volna. Végül hazaérkeztünk 1/2 4 helyett 4.38-kor.”

A vonatról az összes utasnak le kellett szállnia az állomáson, és nem tudták, mikor jutnak haza. Képünk illusztráció Fotó: Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

Az esettel kapcsolatban felmerült kérdéseink a következők, amiket elküldtünk a MÁV-nak: Milyen meghibásodás áll az eset hátterében?; Gyakoriak-e a hasonló esetek?; Van-e valamiféle protokoll, amely szerint ilyenkor el kell járnia a MÁV-nak?; Mi a minimális tájékoztatási kötelezettség ilyen esetben?; Kell-e gondoskodni bármilyen módon az állomáson rekedt utasok elhelyezéséről, ellátásáról?; Jár-e kártérítés az utasoknak, különösen a tovább utazni szándékozónak?

Kérdéseinkre a MÁV sajtószolgálata a következő választ adta: „Április 7-én Pusztaszabolcs és Adony között, egy külsős cég által végzett pályakarbantartás közben megsérült egy olyan vasúti kábel, ami a biztosítóberendezés működését segíti elő, így az meghibásodott. Feltorlódtak a vonatok a Déli pályaudvar és Dunaújváros között, emiatt 20-30 perccel nőtt a menetidő. A vonatfordulókból eredő késések csökkentése érdekében bizonyos vonatok Pusztaszabolcs és Dunaújváros között nem közlekedtek. A pécsi vonal egy szakaszán ezzel egyidőben ugyancsak biztosítóberendezési hiba lassította a vonatközlekedést. A dunaújvárosi szakaszon mintegy 60 perccel nőtt az eljutási idő. A MÁVINFORM erről és a kimaradó vonatokról tájékoztatta az utasokat a MÁV honlapján, a MÁV applikációban és a MÁVINFORM Facebook-oldalán. Az utasokat az állomásokon hangosbemondó segítségével tájékoztatták.

Karbantartás közben megsérült a kábel Fotó: Vajda János

Budapest és Dunaújváros között közlekedő valamennyi vonat felár megváltása nélkül vehető igénybe. A hatályos jogszabályoknak és a társaság szabályainak megfelelően a feláras járatok késése esetén átalány kártérítést fizet a vasúttársaság. Egyedi kártérítési igénnyel az utasok a MÁV-START ügyfélszolgálatához fordulhatnak, amely elbírálja az igényt és értesíti az utast.

Az átalány kártérítésről itt olvashat a „Kártérítés” szóra kattintva: https://www.mavcsoport.hu/mav-start/belfoldi-utazas/gyik. A vasúttársaság a késésekért és az előfordult kényelmetlenségekért az érintettek elnézését kéri.”

Szerintünk maradtak nyitott kérdések.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!