Az elszigetelt eset feldúlta a várost

2019.03.17. 16:00

Öt év alatt nyolc embert öltek meg Tolnában

Az önkormányzat fizeti a temetés költségeit, jelentette be Ács Rezső Szekszárd polgármestere. A szakértő szerint nem látható előre egy súlyos bűncselekmény bekövetkezése.

Ihárosi Ibolya

Szekszárd Mint megírtuk, egy 19 éves férfit megalapozottan gyanúsít a rendőrség azzal, hogy pénteken a Patak utcában megölt egy hatéves kislányt. A gyanúsított részleges beismerő vallomást tett. Hétfőn a nyomozási bíró letartóztatásba helyzete a férfit, amit az elmemegfigyelőben kell letöltenie. A bűncselekmény szakszerű megfogalmazásban tizennegyedik életévét be nem töltött, védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette. A tárgyalás ideje alatt a bíróság előtt is az kiabálta a kislány édesapja, hogy megöli lánya gyilkosát. Úgy tudni, hogy a gyanúsított a ZEN nevű drog fogyasztója.

Fotó: Makovics Kornél

A felkavaró eset kapcsán megkérdeztük a rendőrséget az utóbbi öt év emberölési ügyeiről. Komlósiné Kiss Anett a főkapitányság sajtószóvivője elmondta, hogy 2014 január elseje és idén március 12-e között indult tizenkét emberöléses ügyből négy kísérlet maradt, nyolc embert öltek meg. Ezt megelőzően 2017 október 25-én történt gyilkosság Dombóváron, ahol egy húsz centiméter pengehosszúságú késsel egy nő megszúrta élettársát. Az elmúlt öt évben nem történt ehhez hasonló ügy, amelynek gyermek lett volna az áldozata. Belátható időn belül ezt megelőzően sem fordult elő hasonló eset. A fenti emberölések csaknem száz százaléka családi, vagy ismeretségi körön belül történt.

Kitanics Márk, klinikai szakpszichológus, igazságügyi szakértőt kérdeztük meg a gyerekgyilkossággal kapcsolatban. Arra a kérdésre, hogy általában mi motiválja ezeket az embereket, elmondta, hogy ez lehet indulatkezelési nehézség, olyan agresszív törekvés, amelyen nem tud úrrá lenni az elkövető. Más esetekben lehet szexuális motiváció, vagy pedig bosszúálló attitűd állhat a háttérben, hiszen ha a gyereket bántják, az fáj a szülőnek. Aki gyereket bántalmaz, az személyiségjegyeit tekintve teljesen antiszociális személyiség vagy, ha szexuális jellegű a cselekmény, akkor pedofília állhat a háttérben. Utóbbi esetben az elkövető azért öli meg az áldozatot, mert el akarja tüntetni a tanút, aki leleplezhetné. Kérdésünkre elmondta, hogy az antiszociális hajlam egyértelműen felismerhető. Már gyerekkortól kezdődően feszültségek, indulatkezelési nehézségek jellemzik, korábbi kriminális cselekmények is megelőzik a súlyosabb bűncselekmény bekövetkezését. Pedofília esetében pedig már kamaszkorban kezd kibontakozni az érintett előtt, hogy vannak ilyen jellegű vágyai. A megelőzés kapcsán azt mondta, az ilyesfajta gyilkosság igen nehezen megelőzhető, hiszen nem látható előre, hogy ilyen súlyos bűncselekményt fog elkövetni valaki. Az illető időzített bombaként járkál közöttünk, de amíg nem robban fel, nincsenek jogi eszközök amelyekkel fel lehetne lépni elle. A gyerekgyilkosságok gyakoriságával kapcsolatos kérdésünkre elmondta, hogy inkább az fordul elő, hogy egy-egy nő megöli újszülött gyermekét. Más esetekben a családon belüli erőszak kapcsán a bántalmazó szülő túllő a célon és gyerekhalál lesz a vége. A szóban forgó brutális elkövetés ritkán fordul elő.

A város fizeti a temetést

Megdöbbentettek és felháborítottak mindenkit a történtek, mondta Ács Rezső polgármester a tegnapi sajtótájékoztatón, ahol bejelentette, hogy a temetés minden költségét az önkormányzat fizeti és részvétét fejezte ki a családnak, maga és a közgyűlés nevében. Megköszönte az ügyben résztvevőknek az elmúlt napokban maximális szakmai tudással és emberséggel végzett munkáját. A családsegítők azonnal elhelyezték az egyik családot a közös udvarból. A város megtesz mindent annak érdekében, hogy biztosítsák korábbi nyugalmát, tette hozzá. Tovább erősítik a már eddig is jó kapcsolatot a rendőrséggel. Rendszeres a járőrözés az érintett területen és más szegregátumok környékén, bár ami történt elszigetelt eset, nem jellemző a városra. Tovább bővítik a kamerarendszert, először az érintett területen helyeznek el térfigyelőt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában