30 éves jubileum

2021.09.29. 10:00

Megyei lovasközgyűlést tartottak Perkátán a polgárőrök

A hétvégén, 2021. szeptember 25-én került sor a Fejér Megyei Polgárőr Szövetség Lovas Tagozatának közgyűlésére Perkátán, a Győry-kastélyban. Az eseményre a megye több polgárőr-egyesületéből érkeztek képviselők, s megszervezésének további fontos oka volt még, hogy az idei évben ünnepli 30 éves jubileumát az Országos Polgárőr Szövetség, valamint a Fejér Megyei Polgárőr Szövetség Lovas Tagozata is öt éves lett.

duol.hu

A vendégeket délelőtt 10 órától várták a kastély fogadótermében a szervező Perkátai Polgárőrség tagjai.

Ezt követően a közgyűlésre a díszteremben került sor, ahol a perkátai „VELED az ifjúságért” Kulturális és Hagyományőrző Egyesület néptáncosai mutatkoztak be a polgárőröknek táncukkal.

A közgyűlésen részt vevők mind olyan egyesületet képviseltek, ahol működik lovas polgárőrtagozat. Az első sorban balról Cseh István, Oláh István, Zámbó Jánosné, Csere Kinga, Horváth István, Fórizs Melinda, Orbán Brigitta, Szabados Éva, Bartal Zoltán, Tér Zsolt és Mészáros Viktor Fotók: Horváth Dóra

A produkció után Cseh István, a Fejér Megyei Polgárőr Szövetség elnöke nyitotta meg a közgyűlést, s át is adta a szót Horváth Istvánnak, a Perkátai Polgárőrség elnökének, a Fe­jér Megyei Polgárőr Szövetség vezetőségi tagjának, a Fejér Megyei Polgárőr Szövetség Lovas Tagozat koordinátorának, hogy tartsa meg beszámolóját.

Horváth István visszaemlékezett a megyei lovastagozat létrejöttének rögös útjára, ami elvezetett az ötéves évfordulóig. Eleinte nem volt felszerelésük a működéshez, kevés lovas is volt a megyében. Mára, a lelkesedés és a megyei szövetség támogatásának köszönhetően, 6 egyesületnél, településen – Csór, Kulcs, Martonvásár, Perkáta, Rácalmás, Úrhida – működik lovastagozat Fejér megyében, 23 lovas és 20 ló közreműködésével.

Tér Zsolt (balra), a Martonvásári Polgárőr Egyesület Lovas Tagozatának alapítója veszi át az elismerését

– A lovas polgárőrök munkájára nagyon jó visszajelzések vannak – nyilatkozott Horváth István. – Minden egyesülettől, ahol van lovas szolgálat, csak azt kapom visszajelzésül, hogy hasznos a tevékenységük, a lovakkal eljutnak olyan eldugott helyekre is, ahova járőrautókkal nem tudnak se a polgárőr, se a rendőr kollégák. Ezeket a lovasok fel tudják deríteni. Például eltűnt személyek keresésénél erdős részeken, mocsaras, lápos területeken, nagyobb mezőkön is aktívan tudnak segédkezni.

Beszámolójában a megyei koordinátor kiemelte, hogy büszkék az ifjú lovas polgárőreikre, akik felnőttképzésen vettek részt és sikeres vizsgát tettek. Nekik köszönhetően folyamatos az utánpótlás is a lovastagozatban. Annak, hogy valaki lovas polgárőr legyen, komoly feltételei vannak. Amellett, hogy tagja kell legyen a helyi polgárőr-egyesületnek, elméleti és gyakorlati képzések, vizsgák, tesztlapok teljesítése, s ha van, a saját lovának regisztrációja is feltétele a csatlakozásnak.

– A megyében tíz-tizenöt évvel ezelőtt voltak már lovas kezdeményezések, amelyek azonban rövid időn belül elsorvadtak, nem tudták megvetni a lábukat – nyilatkozott Cseh István, a Fejér Megyei Polgárőr Szövetség elnöke. – Ez az öt év is bizonyította, hogy akaraterővel, tudatos vezetéssel, kitűnő szervezéssel talpon lehet maradni. A megye is nagy figyelmet szentelt ennek az öt esztendőnek, illetve a rendezvénynek, és azt várom tőlük, példamutató munkájuk alapján, hogy tovább bővül a lovasaink száma.

A megyei elnök még kihangsúlyozta Horváth István munkáját is, a megye lovascsapatának vezéregyénisége, komoly összetartó ereje van, és a lovasok előtt nagy tekintéllyel rendelkezik. Óriási fegyelemmel végzik a munkájukat a lakosság tiszteletét kivívva.

A lovas koordinátor beszámolóját követően a meghívott vendégeknek és a lovasközösségnek is lehetősége volt véleményezni a lovas polgárőrség munkáját.

Horváth István c. r. őrnagy, az Adonyi Rendőrőrs parancsnoka méltatja a lovas polgárőrök munkáját

Elsőként Horváth István c. r. őrnagy, az Adonyi Rendőrőrs parancsnoka méltatta a lovastagozatot, s elmondta, hogy a tevékenységük nagyon hasznos a rendőrség számára is.

Őt Vizi István, a Rácalmási Szent György Polgárőr Egyesület elnökségi tagja követte, aki szintén elégedettségét fejezte ki a lovastagozat kapcsán. Kihangsúlyozta, hogy a településükön és annak környékén az illegális hulladéklerakások megszüntetéséhez nagyban hozzájárult a lovasok járőrszolgálata.

Oláh István, Perkáta ügyvivő polgármestere hozzászólásával folytatódott a közgyűlés. A polgármester elmondta, hogy mind településvezetőként, mind magánemberként jó kapcsolatot ápol a polgárőrséggel, további sok sikert kívánt, illetve támogatásáról biztosította a helyi egyesületet. Zámbó Jánosné, az Országos Polgárőr Szövetség Etikai Bizottságának tagja, a Zichyújfalui Községi Polgárőrség vezetője úgy nyilatkozott, hogy nem érkezett panasz a lovasok tevékenységével kapcsolatban, megfelelően végzik munkájukat a szövetségen belül.

Mészáros Viktor, a Kulcs Biztonságáért Polgárőr Egyesület titkára szintén csatlakozott az előtte szólókhoz, és örömét fejezte ki a lovastagozat sikerei kapcsán.

A hozzászólásokat követően a jutalmak, ajándékok átadása következett, ennek során a helyi lovastagozatok alapítói emlékplakettet, oklevelet, kitűzőt és ajándékot vehettek át. A lovastagozat tagjai számára szintén oklevéllel, kitűzővel és ajándékkal készültek a szervezők, illetve a meghívott vendégeknek is kedveskedtek ajándékkal.

A rendezvény zárásaként egy közösen elfogyasztott ebéd következett, amely során lehetőség volt a kötetlen beszélgetésre, a kérdések felvetésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!