Jégkorong

2013.04.23. 13:39

Rablóból lett pandúr - Vas Márton hasznosan tette a dolgát

Székesfehérvár – A jégkorong világbajnokságon – mint arról már írtunk – sok jó teljesítményt láthattunk a magyar válogatott játékosaitól. Ezen a vb-n Vas Márton volt a csapat „legpontosabbja”.

Silye Sándor

Vas Márton új szerepkörben mutatkozott be a világbajnokságon, mondhatni rablóból lett pandúr, azaz csatárból lépett elő (hátra?) védővé. De mint kiderült, korábban volt ő már bekk is. A japánok ellen tanári módon tette a dolgát, nem véletlenül ő volt a magyarok legjobbja  azon a meccsen. Vele beszélgettünk a világbajnokságról, a lehetséges jövőről.

- Igazából nem vagyunk csalódottak, azt gondolom, a torna nagy részében jól játszottunk, így nincs okunk a szomorkodásra – mondta nyitányként a játékos.

- Mi okozta a Dél-Korea elleni vereséget? Bár nem ezen múlt a feljutás, mert ha akkor nyernek, más lett volna a kazah meccs

- Azt gondolom, valóban teljesen más lett volna a kazahok elleni találkozó, ha nyerünk. De nem azon múlott az előrelépés, hogy elvesztettük azt a csatát. Ha győzünk, az szépségtapaszt jelentett volna, hogy lám, mind legyőztük azokat, akiket le kellett győznünk.

- Ön volt a csapat MVP-je a kanadai pontok alapján

- Ez nem jelenti azt, hogy én voltam az MVP. Tényleg én gyűjtöttem a legtöbb pontot a kanadai táblázaton? Igyekeztem, próbáltam segítségére lenni a csapatnak, próbáltam megtenni azt, amit az edző kért, azaz a hátvédeknek is fel kellett érkeznie a támadásokhoz.

- Idegen volt a hátvéd poszt?

- Nem volt az, hiszen nem csatárt játszottam örök életemben. A válogatottságot hátvédként kezdtem, játszottam aztán elől, hátul folyamatosan, bár tény mostanában csatárként tettem a dolgomat. Fel kellett vennem a ritmust, meg kellett éreznem hogyan zárhatom le a legjobban a tereket. Mikor ez megtörtént, már ment minden. Remélem jól tettem a dolgomat. Az edző úgy látta helyesnek, hogy hátvédként van helyem a csapatban, nekem egy feladatom volt, hogy a lehető legjobban oldjam meg ezt.

- Mihály Árpi szerint Chermonaz kapitány mindenkiből kihozta a maximumot. Ön is így látja?

- Jól felkészített világbajnokságon vagyunk túl, sok és jó munkát végeztünk. Jó formában éreztem magam, de a többiek is elmondhatták ezt magukról.

- Milyen különbséget látott a pályán belül az EBEL-csapat és a válogatott közt?

- Erre nem tudok mit mondani. Azt gondolom, a pályán elért eredmények magukért beszéltek

- A válogatottnak jövőre sem lesz könnyebb dolga

- Nincs nehezebb, vagy könnyebb év, vagy világbajnokság. Az ukránokat már többször legyőztük, és erős csapatok esnek majd ki az A-csoportból. Jövőre is hasonló színvonalú világbajnokságra számíthatunk.

- Hogyan tovább?

- Egyelőre nincs konkrét ajánlatom sehonnan. Ocskay Gábor jelezte, hogy majd beszélünk, várakozó állásponton vagyok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!