Hírek

2013.05.23. 17:23

Vizsgálat, vizsgálat hátán - közgyűlési beszámoló

Dunaújváros - Dunaferr, "trafik-mutyi", céges elszámolások és tervek, ügyvezetői kinevezések, támogatási kérelmek, vélemények és ellenvélemények... Nehézsúlyú menet volt a csütörtöki közgyűlés.

Körmendi Erzsébet

A polgármester már a közgyűlés elején érzékeltette: elege van abból, hogy az önkormányzati tulajdonú cégek vezetői packáznak a közgyűléssel. Néhányan ugyanis idén sem adták le határidőre a múlt évi beszámolójukat és az idei üzleti tervüket, holott ezt március 20-ig meg kellett volna tenniük, hogy a felügyelőbizottságok és a közgyűlési bizottságok átrágják magukat a számadatokon, az önkormányzat vezetői összességében lássák, hol tartanak a város cégei. Cserna Gábor munkajogi szankciókat is kilátásba helyezett a  minősíthetetlen hozzáállást tanúsítókkal szemben.

Szabó Zsolt (képünk előterében) szóba hozta egyebek mellett a Dunaferr problémákat, amelyekkel szerinte napról napra foglalkozni kell, mert meghatározza a város jövőjét és a családok életét (Fotó: Lázár Zsolt)

A trafikpályázattal összefüggésben feszegették, hogy nemcsak fideszesek, hanem szocialisták famíliáján belül is vannak helyi nyertesek. Többen kivizsgálást javasoltak - ám ez nem a közgyűlés, illetve az önkormányzat hatáskörébe tartozó ügy. A Dunaferr sorsa pártpolitikától függetlenül mindenkit aggaszt, lépéseket sürgettek. Pintér Attila szerint a térség képtelen lenne kezelni kétezres nagyságrendű elbocsátást.  A polgármester rendszeresen tárgyal Evgeny Tankhilevich vezérigazgatóval, aki mindig csak annyit mond, nincs felhatalmazása. Cserna Gábor hozzátette az előbbiekhez: a kormány május 29-én tárgyal a Dunaferr vállalatcsoport helyzetéről.

Kismoni László a Bartók  táncszínházi stábjának sorsát firtatta, mert a jelenlegi vezető kicseréli a tánckart, magával hozza a saját táncosait.  Kismoninak írt  válaszlevelében a polgármester is elfogadhatatlannak tartotta az intézményvezető érveit, amit a közgyűlésen is megerősített, hozzátéve: nemcsak elfogadhatatlan, hanem felháborító is. Bár az önkormányzat nem tehet semmit, mert a munkáltatói jogokat a Bartók igazgatója gyakorolja. Suplicz Mihály és kollégái magas színvonalú  munkát végeznek, életük része a táncszínház és néhányuknak az egyetlen  megélhetési forrása is. Saját magát köpi szembe a város, ha a tavaly ifjúságért díjjal kitüntetett kiváló szakembernek és stábjának hátat fordít, akiknek egyebek mellett  fantasztikus március tizenötödikei műsort is köszönhetünk, tette hozzá Cserna Gábor. Szerinte ki kell találni valami megoldást a helyzet kezelésére.


Más téma: az önkormányzat több mint húszmillió forintból faházakat építtetett a kempingben, közgyűlési döntés nélkül, mégpedig abból a pénzből, ami a szabad strand rekonstrukciójára szerepel a költségvetésben -  vetette fel Pintér Tamás jobbikos képviselő. Majd vizsgálatot kezdeményezett az ügyben.

Elrontottak több pályázatot is!

Megyei jogú város ennyi elrontott, sikertelen pályázatot nem engedhet meg magának! - mondta Cserna Gábor. A téma az Innopark Kft.-nél csúcsosodott ki, és a polgármester hangsúlyozta: nemcsak a cég háza táján kezdeményez vizsgálatot a sikertelenség oka miatt, hanem a városházán is.

 


Cserna Gábor


- Álljon már meg a menet! El sem jutunk addig, hogy tartalmilag megvizsgálják a pályázatainkat, mert azok  formailag sem felelnek meg -  mondta élesen a Cserna Gábor. "Az élményfürdő  után  egy elrontott szabad strand pályázat! Cégvezetők nem adták be a mérleget határidőre! Mert Dunaújvárosban ezt megtehetik?! Sikertelen volt az épületenergetikai pályázat is. Százmilliók suhannak el mellettünk, felettünk, előttünk. Ebből elég!" Júniusra ténymegállapításokat vár a polgármester a sikertelenség okáról.

Marad vagy távozik?

Felmentését kérte a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Dunaújvárosi Tankerületének vezetője, Gulyás Erzsébet május 31-től, valamint a mai nappal lemondott a Gazdasági Ellátó Szervezet (GESZ) igazgatói tisztségéről Kádár Brigitta. Gulyás Erzsébet döntését a polgármester jelentette be a közgyűlés elején. Az álláshelyet pályázattal töltik be. A GESZ igazgatói munkakörére is pályázatot írnak ki, döntésig  Szenczi Tibornét bízták meg az intézmény igazgatásával.

Modell kiállítás az MMK-ban - az intézmény élén  Szántó Péter marad (Fotó: Lázár Zsolt)

Az MMK Kft. ügyvezetői teendőit Szántó Péter látja el még egy évig. A Dunaújvárosi Kistérségi Turisztikai Kft.-t továbbra is Szántó Ákos vezetheti, akit másik posztjától, az Innopark Kft. ügyvezetésétől megfosztottak. Az Innopark irányítását Mádai Balázsra, a DVG elnök-vezérigazgatójára bízták. A Média Duna Invest Kft. éléről menesztették Varga Richárdot - a cégnek Molnár Emese újságíró lett az ügyvezetője. A Dunanett Kft. önkormányzat által delegált ügyvezetője Szabó Zsolt Róbert lett.

A közgyűlésen átadták a Dunaújváros ifjúságáért-díjat is. Részletek itt!

Az együttélés szabályai

A közösségi együttélés alapvető szabályait is lefektette a közgyűlés. Rendeletében nemcsak a normákat rögzítette, hanem a jogkövetkezményeket is. Néhány példa, amit csak közösségellenes magatartásként lehet szankcionálni: közterületi alkoholfogyasztás, autók zöldterületen parkolása, piacon díjfizetés nélküli árusítás, közterület engedély nélküli használata, az ingatlan előtti járda takarításának, síkosságmentesítének elmulasztása, kutyák póráz nélküli sétáltatása...

Lesz napközis tábor a nyáron

Az önkormányzat idei költségvetésében nem különített el pénzt a napközis táborra, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ pedig máig nem válaszolt a polgármesteri hivatal szakembereinek megkeresésére. A közgyűlés mindentől függetlenül gondoskodik arról, hogy a gyerekek ne maradjanak tábor nélkül a nyárra - a szülőknek tehát nem lesz gondjuk alsós gyerekük időszakos nyári elhelyezésére, táboroztatására. A város a tavalyival azonos  2,7 millió forint  keretet biztosított a napközis táborra, amelynek vezetésére ezúttal is Dobra Lászlót, a Gárdonyi iskola igazgatóját kérik fel, a gyerekek étkeztetését pedig a DVG Zrt.-n keresztül oldják meg.

Dél-koreai partnerség

A Hankook központjának otthont adó dél-koreai Geumsan-gun város polgármestere azzal a kéréssel kereste meg Dunaújváros önkormányzatát, hogy baráti együttműködés, testvérvárosi kapcsolat jöjjön létre a két település között. A partnerséget Korea budapesti nagykövete is üdvözli és támogatja. A hivatalos megkeresésre a közgyűlés válaszolt: egyetértett a partnertelepülési kapcsolat kialakításával. Geumsan-gun városból május 28-án érkezik delegáció városunkba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!