11°
10°

Visszatekintő: Nagykarácsonyban huszadik „műszakját” kezdte a Mikulás

A Dunaújváros környéki települések 2015-ös történéseinek összefoglalójának a negyedik résszel a végéhez értünk. Ezúttal az év végi „hajráról” olvashatnak.

Dunaföldváron tartották októberben a XVI. Földváriak találkozóját. Ma már hét Földvár település tartozik ehhez a szerveződéshez, amely innen indult el 2000-ben. Négy magyarországi településsel – Balatonföldvár, Dunaföldvár, Pusztaföldvár, Tiszaföldvár – jött létre a találkozó. Később csatlakozott a vajdasági Bácsföldvár, az erdélyi Székelyföldvár és Melegföldvár.

Rácalmáson a Gyaloglás Világnapja alkalmából a helyiek rövid kis túrát rendeztek. Körülbelül félszázan vettek részt az eseményen. A fő jelszó, amellyel a szervezők útjukra bocsátották az indulókat egyben a hangulatról is mindent elárul. A jelszó ennyi volt: Mosolyogjanak!

Kulcson mintegy száz vállalati önkéntes segítségével újult meg a Százholdas Pagony Óvoda és Bölcsőde. Az intézmény egyike a Provident Őrangyalok pályázat idei kedvezményezettjének. A kulcsi óvodában rendezett akció során az önkéntesek rendbetették az épület környékét, felújították az intézmény kerítését, illetve egy közel negyvenméteres szakaszon új kerítést építettek.

Kulcson hangulatos és mozgalmas sportnap keretében ünnepélyesen átadták a település új sportfejlesztéseit. A fejlesztés első ütemében egy új lelátórész került a futballpálya mellé, valamint modern öltözőkonténer várja a sportolókat.

A november a mezőfalviak számára a Manókiállítással kezdődött. A Cordastella nyugdíjas otthonban nemcsak a gyermekeket, hanem a felnőtteket is várták a szervezők. A Manókiállítás célja, hogy az otthon idős lakói újra feleleveníthessék gyerekkoruk szép emlékeit, és emellett az odalátogató óvodás, iskolás csoportok derűt és vidámságot hozzanak az intézmény lakóinak életébe.

Ugyanazon a napon, november 13-án Márton-napi rendezvényt tartottak Baracson és Kisapostagon. Baracson a Barátság Nyugdíjas Egyesület libazsíros, süteményes partin látta vendégül a helyi óvodásokat. Kisapostagon az iskola, óvoda csoportjai vonultak saját készítésű lámpákkal egészen az evangélikus templomig, ahol Szent Márton életútjának ismertetése után szintén zsíros kenyér és tea várta a résztvevőket.

Parkszépítő napot rendeztek Nagyvenyimen a Szent Bernát Arborétumban. Sok más önkéntes mellett az akciót kezdeményező és az arborétum fölött védnökséget vállaló Nagyvenyimi Erdőjárók Klubja Természetbarát Egyesület tagjai is ott voltak a parkban. Elültettek egy emlékfát, amelyet a klub megalakulásának tízéves évfordulójára szántak.

Perkátán gyertyagyújtással emlékeztek a párizsi terror halottaira. A döbbenetes párizsi tragédia hírére a perkátai templomkertben gyűlt össze kéttucatnyi perkátai polgár. Perkáta huszonöt éve ápol testvértelepülési kapcsolatot egy francia kisvárossal, Saint Maximinnel.

November utolsó vasárnapján, ami advent első vasárnapja is volt egyben, kezdte meg évi rendes ünnepi „műszakját” Nagykarácsonyban a magyar Mikulás. A tavalyi Nagykarácsonyi Téli Programok már a húszadik volt a sorban.

Nagyvenyimen méltóságteljes emlékezés színtere volt a plébánia, templom és az arborétum. A község és környékének életében meghatározó szerepet játszó két plébánosra, egykori ciszterci szerzetesekre emlékeztek a nagyvenyimiek, akik emléktáblát és emlékhelyet avattak egykori papjaiknak, Köveshegyi András Raynald és Dolmány István Vendel atyák emlékére.

Kulcson december nyitányaként lenyűgöző szellemi teljesítményekről, kemény, kitartó hivatástudatról árulkodó munkáról beszéltek. Két államtitkár is részt vett a megyei állatorvosok hagyományos emléknapján: Zsigó Róbert, a földművelésügyi minisztérium élelmiszerlánc felügyeletért felelős államtitkára és L. Simon László, a miniszterelnökség parlamenti államtitkára.

Nagyvenyimen igen szép és mutatós karácsonyi betlehemet építettek magánemberek és intézményi dolgozók.. A betlehemet közel kéttucatnyi ember kötözte, drótozta, szögelte, díszítette.


Legolvasottabb

1
Baleset történt a 6-os úton Rácalmás felé!
2
Jelentkezzen, ha látta a balesetet!
3
Baleset történt a Vasmű úton!
4
Lángra kapott egy hétvégi ház Dunaújvárosban!
5
Épülnek az okos zebrák Dunaújvárosban!
Teszt
Melyik mustárt válasszuk a boltban?
Bűnért büntetést, szeretetért jóságot / 9 perce
A bűnözés hátterében járva – Beszélgetés Kovács Péterrel
A híres olasz pedagógus, Maria Montessori szerint az emberek többsége akkor is becsületesen él, ha nem gondol a törvényekben fenyegető büntetésekre.
Gyász
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy *VARGA MÁRIA* *(a 2. körzet volt körzeti nővére)* 69 éves korában elhunyt. Szűk körben búcsúzunk tőle.
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy *VIDA JÁNOSNÉ* 77 éves korában elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2017. október 26-án 15 órakor lesz a katolikus templom altemplomában. A gyászoló család
sporttöri / 1 órája
Kész csoda, hogy kilenc aranyat szereztünk az 1956-os olimpián
buzgó józsef rovata / 1 órája
Szurka-piszka fővadász módra
Kutyások, figyelem! / 2 órája
Készen áll egy életre szóló sarkköri kalandra?
könnyű és finom / 3 órája
Készítsen kímélő ebédet!
Tanítványaimnak ajánlom / 3 órája
Történelmet írt Magyarország! Hogy legyen miért büszkének lennünk
Tóth Judit
sokan várták / 3 órája
Keddtől ingyenes lesz a mobilok hálózatfüggetlenítése