Hírek

2011.06.28. 05:19

Vérbőség: az nincs! - Rengeteg a baleset, egyre kevesebb az alkalmas donor

Dunaújváros - Kevés véradó, sok baleset, komoly vérigény - nyaranta rendszerint ez a tendencia jellemzi a honi vérállátást. Idén sincs ez másképp, bár Dunaújváros például remekül teljesít.

Szigeti Sándor


- Sok rendszeres véradónk utazik el ilyenkor nyaralni, a termelőüzemekben is kevesebben dolgoznak a szabadságolások ideje alatt. Ráadásul kiesnek az iskolák is. Bár talán kevésbé közismert, a középiskolák tizennyolc év feletti diákjai és a szülők fontos bázist jelentenek számunkra. A nyáró hónapokban azonban ők is nehezen mozgósíthatók - mondja Feth Katalin.

Dunaújvárosban és környékén ebben az évben is ötezer-ötszáz egység jó minőségű vér levételét tervezik. Ez azt jelenti, hogy havonta átlagosan több mint négyszázötven egység vérre van szükség ahhoz, hogy teljesíteni tudják az előzetes elvárásokat:

- Fejér megye, azon belül is Dunaújváros rendre élen jár a véradás-szervezésben. Ettől függetlenül nullás negatív, A-negatív, B-negatív, valamint AB-negatív vércsoportú donorokra folyamatosan szükségünk lenne, hiszen ezek a ritka vércsoportok - hangsúlyozta lapunknak a dunaújvárosi vöröskereszt vezetője.

A szervezet éppen ezért azt tervezi, hogy a nyár folyamán fesztiválokra is kitelepül, illetve augusztus hónapban több dunaújvárosi nagyáruháznál is tartanak véradást.

Aki segíteni szeretne, már ma megteheti, hiszen az I. Rendelőintézet vértranzfúziós állomásán reggel nyolctól tízig lesz ma véradás. Fesztiválokra is elmennek, ha ott találnak donort

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!