Hírek

2013.08.21. 11:50

Vasmű: ellenzéki pártok véleménye az államosításról

Az Együtt-PM nem ellenzi, ha a kormány államosítással próbálja megmenteni a ISD Dunaferr Zrt. munkahelyeit, de jól látható, világos garanciák nélkül ez a lépés csak a zavarosban való halászást segíti - mondta szerdai budapesti sajtótájékoztatóján Scheiring Gábor.

MTI

A független képviselő azt kérdezte, az állam rendelkezik-e olyan üzleti tervvel, amelyik garantálja, hogy a cég az államosítás után nem jut a Mal Zrt. vagy a Malév sorsára, és a dolgozók később nem veszítik el munkahelyeiket.

Az Együtt-PM szakpolitikusa kijelentette: szervezetük nem tudja elfogadni, ha a kabinet a háttérben, "sutyiban" tesz engedményeket orosz befektetőknek. Garanciákat kérnek arra, hogy a cég vagyongazdálkodása átlátható legyen, a vasműbe befektetett adóforintok pedig a magyar emberek és a vállalat munkavállalóinak érdekeit szolgálják majd - mondta.

Szabó Zsolt, a Párbeszéd Magyarországért dunaújvárosi önkormányzati képviselője a kormányt hibáztatta, mert véleménye szerint az unortodox gazdaságpolitika az oka a Magyarországon zajló elbocsátásoknak. A képviselő hozzátette: az államosítás tervek és számok nélkül nem több egy újabb kommunikációs trükknél.

Szerinte a kormány cserbenhagyta Dunaújvárost, amikor a településen "kirobbant a trafikmutyi", és ugyanígy cserbenhagyták a várost a választási eljárási törvény - általa "lex Dorkotának" nevezett - módosítása során. Emiatt ugyanis szeptembertől nem lehet időközi választásokat tartani, így a település lakói nem választhatnak új egyéni képviselőt a posztról lemondott Dorkota Lajos (Fidesz) helyére - emlékeztetett.

A cég menedzsmentje a múlt héten közölte, hogy a korábbi tulajdonosi terveknek megfelelően rövidesen megkezdődik a létszámleépítés az ISD Dunaferr Zrt.-nél, a dolgozói létszámot 1500-zal csökkentik. Az M1 Híradójának tudósítása szerint Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter hétfőn azt mondta, hogy a kormány még a héten vételi ajánlatot tesz a Dunaferr Zrt.-re. Az ISD Dunaferr Zrt. menedzsmentjét meglepte a magyar kormány hétfői vételi ajánlata, amelyet Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter jelentett be – mondta el az MTI-nek a társaság szóvivője szerdán.

MSZP: szemfényvesztés a kormány vételi ajánlata

Az MSZP szemfényvesztésnek tartja, hogy a kormány egymásnak ellentmondó nyilatkozatok után vételi ajánlatot kíván tenni a Dunaferre. Gúr Nándor, a szocialista párt alelnöke, országgyűlési képviselő fogalmazott így szerdán, Budapesten újságírók előtt, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter hétfői bejelentésére reagálva.

Gúr Nándor szerint két éve világosan látszik, hogy az acélipari cégnél probléma lesz a foglalkoztatottakkal. A kormány ez idő alatt mégsem tett semmit, sőt Varga Mihály még az utolsó pillanatokban is ellentmondó nyilatkozatokat tett.

Az ellenzéki politikus hangsúlyozta, ezen előzmények miatt szemfényvesztésnek tartják a kabinet vételi ajánlattételi szándékát. "Benyögnek valamit az éterbe annak érdekében, hogy az emberek azt higgyék, felelősséggel gondoskodnak", pedig ha így tettek volna, akkor már konkrét lépéseket tett volna - mondta Gúr Nándor, aki szerint pártja gazdaságpolitikája megelőzte volna, hogy a jelenlegihez hasonló elbocsátások történjenek országszerte.

A szocialista politikus azt mondta, hogy a kormány az elmúlt három évben kudarcot kudarcra halmozott, választási ígéreteiből pedig nem valósult meg semmi. Gúr Nándor szerint ugyanis a Fidesz 2010-es hatalomra kerülését recesszió követte - az ígért 4-6 százalékos gazdasági növekedés helyett. A kilátásba helyezett adócsökkentés helyett nőtt az adócentralizáció, egymillió új munkahely helyett pedig ma kevesebben dolgoznak, mint a gazdasági válság kezdetén vagy az Orbán-kormány első negyedévében.

A DK valóságos megoldást vár a kormánytól

A Demokratikus Koalíció valóságos megoldást, nem a választásoknak szóló látszatmegoldást vár a kormánytól a Dunaferr ügyében.

Varju László pártigazgató szerdai sajtótájékoztatóján feltette a kérdést: mennyibe kerül az adófizetőknek a veszteséges és jelentős fejlesztésekre szoruló acélipari vállalat állam általi megvásárlása?

Közölte: írásbeli kérdéssel fordul Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterhez, amelyben arra is választ kér, hogy miért változtatta meg a kormány a Dunaferr-rel kapcsolatos álláspontját hétfőn, szinte óráról órára.

Varga Mihály hétfőn délelőtt a cég vezetésével folytatott személyes egyeztetést követően újságírói kérdésre még úgy fogalmazott, a Dunaferr "visszaállamosítása" nem merült fel. A kormányülést követően azonban, az M1 esti Híradójának beszámolója szerint azt mondta: a kabinet még a héten vételi ajánlatot tesz a Dunaferr-re.

Varju László szerint a kormánynak az elmúlt 6-8 hónapban nagyobb figyelmet kellett volna szentelnie a vállalatnak. Kijelentette azt is: mind a Pápai, mind a Gyulai húskombinát példája mutatja, hogy az államosítás önmagában nem jelent megoldást egy vállalat számára.

Az ISD Dunaferr Zrt.-nél korábban 1500 ember elbocsátását jelentették be.

A DH cikke a hétfői bejelentésről itt!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!