Hírek

2016.02.28. 19:14

Várossá avatásának évfordulóját ünnepelte szombaton délután Dunaföldvár

Bevezetőül egy kis történelem: 1989-ben az Elnöki Tanács16/1989 számú, január 17-i rendeletének értelmében március 1-i hatállyal Dunaföldvár település ismét városi rangot kapott.

Szabó Szabolcs

Erre a jeles alkalomra emlékeztek szombaton délután a városi művelődési központ nagytermében.

Az ünneplőket Horváth Zsolt polgármester köszöntötte, aki kiemelte, egy várost, egy települést azok a civil szervezetek, kezdeményezések és azok a közösségépítő személyek tesznek élhetővé, akik nap mint nap, gyakorta erőn felül munkálkodnak lakhelyükért. A városvezető hangsúlyozta, Dunaföldvár szerencsésnek mondhatja magát, hiszen sok ilyen aktív kis- és nagyközösségel, tenni akaró lokálpatriótákkal bír.

A köszöntő szavak után, a hagyományoknak megfelelően a várossá avatás ünnepén adták át a település legfontosabb elismeréseit.

Elsőként a Dunaföldvár Gyermekeiért díjjal ismerték el a település védőnőinek munkáját. Dunaföldváron működő Védőnői Szolgálat közel 40 éve végzi munkáját. Mottójuk „Védőnők az egészséges, boldog családokért".

Mint arra az ünnepségen hallható méltatás is megemlékezett, Tóth Ferencné Mara szellemiségét örökölte a napjainkban tevékenykedő közösség.

Dunaföldvárért Emlékéremmel jutalmazták Dunaföldvári Sporthorgászok Egyesületének áldozatos munkáját. Az egyesületet 1946-ban, hetven éve (!) alapították. Közösségépítő munkájukat jól összefoglalja alapszabályuk egyik bekezdése: „céluk horgászok érdekeinek képviselete, valamint tagjai részére kedvező horgászati lehetőség biztosítása, továbbá a horgászsport fejlesztése, népszerűsítése. A természet szeretetére és védelmére való nevelését.

Minden település életében különleges esemény, ha a város legrangosabb elismerésével, a díszpolgári címmel egy házaspárt tisztelhet meg. Így történt e a szombati ünnepségen, ahol lapunk állandó szerzője Lukácsi Pálné és férje, Lukácsi Pál együtt vehették át e jeles elismerést.

Az alábbiakban csak csipetnyit idézünk a két díjazott terebélyes méltatásából:

„Sikeres szakmai tevékenysége, a gyermekekért, ifjúságért és a Dunaföldvár polgáraiért tett példaértékű munkája méltán teszi érdemessé Lukácsi Pálné Mészáros Irmát a „Dunaföldvár Díszpolgára" címre.

„Lukácsi Pál Több évtizede aktívan és eredményesen tevékenykedik Dunaföldvár közéletében. Magas szakmai felkészültséggel végzett fáradhatatlan, áldozatos szolgálatáért, a helyi közéletben kifejtett építő szerepvállalásáért Lukácsi Pál méltán megérdemli a „Dunaföldvár Díszpolgára" kitüntetést."

A legfontosabb és talán leginkább szívhez szóló méltatást és köszönetet azonban az ünnepség közönségétől kapták a kitüntetettek és a két „friss" díszpolgár.

A művelődési központban hosszú vastaps üdvözölte a település büszkeségeit, a közösségépítőket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!