Hírek

2015.02.05. 16:10

Szűkre szabott az idei költségvetés is Kulcson

Kulcs - A képviselőtestület és a lakók közötti első nagy találkozás volt Kulcson a szerda délutáni közmeghallgatás. Problémamegbeszélés, fórum szinten.

Körmendi Erzsébet

Jobb Gyula polgármester köszöntötte a résztvevőket a közmeghallgatáson, bár - mint mondta - harmincnál több résztvevőre számított. Sokat dolgoztak a választások óta eltelt három hónapban, és nagyon sok pozitív visszajelzést kaptak a településről. A feladatok összeírásával kezdték az elején a tennivalókat az alpolgármesterrel közösen, 48-nál abbahagyták a felsorolást, inkább az időrendbe sorolással folytatták, és elkezdték a konkrét munkát. Falugondnokot alkalmaztak, aki irányítja a közmunkásokat és vele karöltve szeretnék az önkormányzat vezetői gazdaságossá tenni a kertészetet. Sikerült Friedrich Ferencet megnyerni körzeti megbízottnak, aki a polgárőrökkel együttműködik a közbiztonság javítása érdekében, és az önkormányzat külön helyiséget is biztosított számukra. A jövőben jobban figyelnek a lakók tájékoztatására - erre nagy az igény is, ami kiderült később a hozzászólásokból.

Dr. Menyhárt Ferenc bizottsági elnök ismertette a költségvetési adatokat, gondokat a lakókkal
Fotó: Zsedrovits Enikő

Az önkormányzat vezetői falustratégiát állítanak össze, mert ahogyan Jobb Gyula fogalmazott: szükség van arra, hogy hosszútávú feladattervet dolgozzanak ki, célokat és települési jövőképet fogalmazzanak, amiért a kulcsiakkal közösen dolgoznak ezentúl módszeresen. Ötletbörzéket rendeznek az intézmények, a civilek, az üdülősök és a vállalkozók körében, hogy kiderüljenek az igények, valamint az is, ki hogyan tudna hozzájárulni a megfogalmazott tervek megvalósításához.

A természet viszont alaposan próbára teszi a falubelieket, a partcsúszás például már négy éve nem hagyja békén őket. A Hullám és Deák utca viszonylagos nyugvóponton van, a hajóállomás fölötti résszel viszont nem tudnak mit kezdeni. A polgármester részletezte az ottani gondokat, majd hozzátette az ivóvízvezetési és belvízgondokat, valamint a csatornázást mindezek együttvéve alaphangon 8-10 milliárdos csomagot tesznek ki, ami messze meghaladja Kulcs képességeit. Két részre bontva próbálnak kormányzati segítséget kérni, továbbá jelentős mértékben részesedni a települési operatív programból. Gondolkodnak az óvoda tetőcseréjén, az iskola bővítésén, egészségházon, az iparterület és a kertészet fejlesztésén.

Egy hónapja azonban a költségvetés összeállítása jelentette a nagy feladatot, amit dr. Menyhárt Ferenc képviselő, bizottsági elnök részletesen vázolta a pénzügyi lehetőségeket és gondokat, és érzékeltette, miért nagyon fontos a stratégia-készítés, illetve mit jelent a gazdálkodó önkormányzattá válás, ami szemléletváltást követel. 401 millió forintból gazdálkodhatnak idén. A fő bevételi, kiadási tételek magyarázata után az adófizetési morált, a szociális juttatások változásait is ecsetelte a bizottsági elnök, és szólt a teendőkről, hogy a falu visszanyerje régi értékét.

A hozzászólók közül Móró Piroskát a költségvetési tételek érdekelték, Pálfiné Molnár Ibolya az óvodabeázáshoz szólt hozzá, javasolta a segélyezés, közgyógyellátás rendszerének átgondolását, Korondi Csaba feljegyzéseiből sorolta a javaslatait, Fenyővári István úthelyzet mellett közlekedési táblás problémákat vetett fel, Kaiserné Gödönyi Erzsébet a csapadékvíz-elvezetésre kérdezett rá, az Ősz utcára fókuszálva... Párbeszéddé alakultak egy idő után a közmeghallgatás: mindenki elmondta gondját, véleményét a fórumon.

 

 



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!