Hírek

2012.12.26. 19:13

Segítettek, angyaloknak... - Meleg étel hajléktalanoknak

Dunaújváros - Az angyalnak segítettek most is! Tizenöt éve szervezi a hajléktalanoknak szóló akciót Bakonyi Ferenc vállalkozó. Helyettünk is...

Pekarek János

Az angyalnak sem könnyű: sokakat kell(ene) felemelnie. Ezért nyilván neki is jól jön a segítség! Mindenkitől, mindenütt. Dunaújvárosban tizenöt éve működik a Segíts az angyalnak! elnevezésű akció. Akció - tehát nem folyamatos a segítség, de hát még a nevezetesebb alkalmakra sem mindig könnyű összeverbuválni a segítőket, akik pénzzel, munkával, ételosztással, jó szóval próbálják könnyebbé tenni a szeretet ünnepét a szeretetteleneknek is. Mert ilyenkor épp ez fáj a legjobban. Ha mindenkit szeretnek -  csak minket nem. S mindegy, hogy miattunk van ez, vagy másért.

Fehér Edit szociális munkás a karácsony másodnapjára készített székelykáposztát nyújtja át Holp Györgynek a Kandó téri házban (Fotó: Vohlmann György)

Néhány jólelkű dunaújvárosi vállalkozó, vállalkozó szellemű ember, az igazán elesettekre, a hajléktalanokra gondolva azt találta ki, hogy pénzt gyűjt valahogyan ama cél érdekében: meleg ételt tudjanak adni karácsonykor azoknak, akiknek ebben szerfelett ritkán van részük. E célért az akció első tizennégy évében sört csapoltak a városközpont Art Caféjában, a mindenkori polgármester közreműködésével,  és egy korsó árának felső határt csak a csillagos ég, valamint a vásárló pénztárcája és szívjósága szabott határt. Tizenöt év múltával az ötletgazda Bakonyi Ferenc és társai úgy gondolták, ideje lenne némi formai újításnak.

Ezért azt találták ki, hogy az önként adományozóktól pénzt gyűjtenek - s e pénzből karácsonykor, szilveszterkor meleg ételt, gyümölcsöt, virslit, mustárt, kenyeret juttatnak azoknak, akiknek a szó szoros és átvitt értelmében egyaránt: melegségre van szükségük! Itt és most örömmel közöljük ismét azok nevét, akik  nem akarnak maguknak hírverést adományuk miatt - de akiknek példája talán másokat is adományozásra ösztönöz.

 

Melegség és étel (Fotó: Vohlmann György)

Tehát: Horváthné dr. Tóth Katalin. Menyhártné dr. Zsíros Mária. Dr. Szappanos Mária. Illéssy István. Sági Péter. Tumpek Ádám. Dr. Rácz György. Grábics Gábor. Dr. Kálmán András. Ordasné dr. Gergely Gyöngyi. Szepesi Attila. Nagy János. Szabó Zsolt. Jurik Tünde. Huszti József. Budavári Árpád. Budavári Vilmosné. Vincze András. Pintér Dorina.

Tegnap este negyed hétkor magunk voltunk szemtanúi, amint a Campus Étterem kiváló szakácsai által főzött és karácsony napján kiszállított remek illatú székelykáposztát a Kandó Kálmán téri önkormányzati illetőségű szociális központ munkatársai elkezdik kiosztani a központban tartózkodó embereknek. Eredetileg arról volt szó, hogy ebéd lesz ebből a székelykáposztából  de a központ munkatársai szerint délidőben kevesebb hasznot hajtott volna a kezdeményezés: szép idő volt, akkor a gondozottak többnyire az intézményen kívül tartózkodnak. Ezért inkább vacsorára kérték az ételt. S lőn. Este hat után sokan saját edényükkel jelentek meg az ételosztásnál, harsányan viszonozva a jókívánságokat: "Kellemes Karácsonyt! Boldog Új Évet!"
Reméljük, ez nem csak kívánság volt, hanem sejtés is...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!