Hírek

2010.08.14. 02:29

Nyolcszázhuszonhat szükséges

Dunaújváros - Nyolcszázhuszonhat kopogtatószelvényt kell összegyűjteni annak, aki indulni kíván a polgármesteri székért.

Szabó Szabolcs

Mint arról már korábban beszámoltunk, az eddigi huszonhat fős helyett tizenöt főből álló közgyűlés kormányozza majd Dunaújvárost az őszi önkormányzati választásokat követően.

A leglényegesebb változás, hogy az ősszel felálló új közgyűlésben tíz hely sorsáról az átszabott tíz választókerület dönt, és négy közgyűlési képviselő kerülhet be a kompenzációs listáról. A polgármestert a település polgárai közvetlenül választják. Mindez igazodik a 2010. évi L. törvényhez, amely megállapítja, hogy ötvenezer lakosig - a KSH jelenlegi adatai szerint Dunaújváros lakossága jelenleg valamivel több mint negyvenkilencezer fő - tíz egyéni választókerületi és négy kompenzációs listás mandátumot ír elő. A tíz választókörzetet összesen 47 választókört határozott meg, plusz egy szavazókört állapított meg a kisebbségi voksoláshoz.

A személyre szóló, a választás időpontját és helyét, valamint a személyes adatokat (is) tartalmazó értesítőt, és az ajánlószelvényeket a választópolgárok egy borítékban kapják majd meg augusztus 16. és 19. között. Az önkormányzatoknak most a korábbi öt helyett négy nap alatt kell végezniük a kiküldéssel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!