Hírek

2015.03.19. 16:20

Napfogyatkozás: Alig egy óra húsz percen át tart, és minden visszaáll!

Dunaújváros - Aki pontosan akarja tudni, miért, mikor és hogyan lesz a napfogyatkozás, menjen a Bánkihoz reggel!

Pekarek János

Aki azt hiszi, hogy olyanfajta, a mindennapokon egyszerre kívül és felül álló természeti esemény, mint a napfogyatkozás, nem tudja kihozni a sodrából az embereket, még ha „csak" részleges napfogyatkozásról is van szó, az nagyon téved! Elég visszagondolni 1999. augusztus 11-re, amikor pár perccel fél tizenkettő előtt a Sopron-Tihany-Szeged tengelyen (tehát városunkban is) teljes napfogyatkozást láthattunk! A XX. században az egyetlent, mivel annak előtte 1842-ben gyönyörködhettek hasonlóban hazánkfiai – a következő pedig 2081-ben lesz.

Igaz, a Magyarországról látható részleges napfogyatkozások azért gyakoribbak. 2011. január 4-én is lehetett (volna) részünk benne – ha nincs köd. Az pedig 71 százalékos mértékűnek ígérkezett, azaz nagyobb volt a mostaninál: ez alkalommal a Hold a Napnak „csak" 57,37 százalékát takarja majd el, felőlünk nézve.

A legközelebbi, hasonló mértékű: 60 százalékos részleges napfogyatkozásra 2026 augusztusában kerül majd sor. Hacsak addig közbe nem jön valami, tehetnénk hozzá szkeptikusan...

Ez korábbi kép: ezúttal majdnem vízszintesen áll majd a Nap megmaradó karéja. Fotó: internet

Visszatérve a 16 évvel ezelőtti eseményhez: akkor valósággal tombolt a tisztelt közönség, mindenki látni akarta a teljes napfogyatkozást. Budapestről vonat- és autókaravánok indultak például Siófokra, ahol teljesen megtelt a Balaton-part a pár pillanatnyi nappali sötétségre várakozókkal. A dunaújvárosiaknak nem kellett utazniuk: a város parkjaiból, a hagyományosan jó kilátást nyújtó, az Aratók-szobornál lévő kis térről is látható volt az esemény. Nagyon sokan kimentek azonban a baracs-kisapostagi sportrepülőtérre, hogy onnan azután valóban szabadon vehessék szemügyre a ritka látványt.

Amelyet, és ezt nem győzzük eléggé hangsúlyozni!) csakis megfelelő (ismételjük: megfelelő!) szűrővel lehet megnézni! A napszemüveg nem elég, mint ahogyan a kormozott üveg, vagy a közönséges fényképészeti szűrők sem!

Csakis gyárilag külön erre a célra készített szemüveggel, fotográfiai szűrővel lehet ekkor is a Napba nézni. Méghozzá elég néhány pillanatra odanézni: a jelenség reggel 9 óra 38 perckor kezdődik, maximumát 10 óra 47 perckor éri el, a vége pedig 11 óra 58 perckor következik be. Van tehát elég idő megnézni, hogyan „harap ki" egy jókora darabot a Hold a Napból...

Azt is hangsúlyozzuk, hogy fényképezőgép, videokamera, távcső közbeiktatása szűrő nélkül nem, hogy nem jelent elég védelmet, de tragikusan sokat ront a helyzeten! A kisebb baj, hogy az eszköz tönkremegy. A nagyobb, hogy tulajdonosa megvakulhat!

Speciális eszközök nélkül az ívhegesztésnél használatos védőüvegek közül a legalább 12-es fokozatú jelenthet védelmet a szemünknek.

Nálunk a Dunaújvárosi Amatőr Csillagász Egyesület derült idő esetén március 20-án, pénteken reggel 9 órától 12 óráig a Bánki középiskola előtti téren távcsöves bemutatóra és szakszerű magyarázatokra várja az érdeklődőket. Megjegyezzük: ez is teljes napfogyatkozás, de nem nálunk, hanem az Atlanti-óceán felett!




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!