Hírek

2014.09.09. 17:25

Megszépült a Pajtás utcai óvoda

Dunaújváros - Új külsőt öltött a Pajtás utcai óvoda. A Római városrész szociális célú városrehabilitációjának részekét megszépült már mostanra is az intézmény, ám a beruházás második üteme még hátra van.

Körmendi Erzsébet

A Pajtás utcai óvoda megújulása már messziről szembe ötlő, hiszen a külső hőszigetelés és a nyílászáró cserék után hangulatos színt, új köntöst kapott az intézmény. Az őszt idéző kellemes dekorációk, faludíszek, a kosarakban és a polcokon játékok sokasága fogadta tegnap az épületbe betérő vendégeket, minden bizonnyal az óvónők szakmaiságát dicsérik az otthonos hangulatú belső terek.

A város megszépült központi óvodájának, vagy ahogyan nevezik a szülők, a Római körúti ovinak az átadási ünnepségére elfogadta Cserna Gábor polgármester meghívását Czunyiné dr. Bertalan Judit, közoktatásért felelős államtitkár, valamint dr. Dorkota Lajos, a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal elnöke is. Részt vett az eseményen Gombos István alpolgármester, valamint Cserni Béla, Gál Roland és Sztankovics László képviselő, az önkormányzati cégek, a város tagóvodáinak vezetői.

Cserna Gábor egyebek mellett elmondta, az önkormányzat adósságának elengedése jelentős tehertől szabadította meg a várost, lehetővé tette, hogy fejlesztésben gondolkodjanak, pályázati önrészekre használják fel a helyi forrásokat. A belváros megújulása mellett bele mertek vágni a Római városrész szociális célú városrehabilitációjába. Vannak nagyobb területű városrészek az országban, de a Római mindenképpen egyedülálló: közép-kelet Európa legsűrűbben lakott településrésze. A polgármester kifejtette, örül annak, hogy 1,2 milliárd forintból élhetőbbé teszik a Rómait, közösségi tereket hoznak létre, 800 lakást érintőin szigetelik a monumentális tömbházakat, és külön érdem, hogy az alap intézmény, a gazdasági feladatokat ellátó Pajtás utcai óvoda megrenoválása is részévé válhatott a városrészmodernizálási programnak.

Hubacsekné Nagy Emília, a Dunaújvárosi Óvoda igazgatója bemutatta az intézményt a vendégeknek, és rendkívüli eseményként említette az idei szeptemberi tanévkezdésüket, amikor a szakmai megújulás egybe kapcsolódik a tárgyi megújulással. Köszönettel szólt az önkormányzattal, a társintézményekkel, cégekkel, szülőkkel való jó kapcsolatról, az összefogásról, amelynek révén a nyáron fejlesztések lehettek több tagintézményben is.

Czunyiné dr. Bertalan Judit szakmai gondolatai után az óvodások kedves műsorával ért véget az avatásünnep.

A város 14 tagóvodájának folyamatos fejlesztését, az összefogást nagyra értékelte az államtitkár, mint mondta: a köznevelésfejlesztéssel azonos szemléletre vall ez a gondolkodás, előrelátás. Ne a szülő pénztárcája, a család helyzete, az önkormányzat képessége határozza meg, hogy a gyermek milyen körülmények között nevelkedik, tanul szakmát, jut diplomához. A köznevelésfejlesztés új lehetőséget nyit meg azzal, hogy három éves kortól lehetőséget ad a gyermekek óvodai ellátására. Ezzel módot ad arra, hogy a hátránnyal induló gyermekek is azonos eséllyel léphessék át évek múltán az általános iskola küszöbét: az óvodapedagógusokon kívül szakmai segítők, logopédusok, gyógytornászok gondoskodjanak képességeik fejlesztéséről, a hátrány leküzdéséről. Dunaújvárosban az összehangolt óvodai szakmai programok is az esélyek kiegyenlítését szolgálják.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!