Hírek

2013.02.04. 09:41

Még most sem késő kérni a védőoltást

Megyei körkép - Egyre inkább közeledik az influenzajárvány. Ausztriában is emelkedett az orvoshoz fordulók száma. A szakemberek szerint még nem késő kérni a védőoltást.

Bajdó Bettina

Tovább terjed az influenza Európában. A  január 21-27. közötti időszakról összesen 29 ország jelentett adatokat, és kétharmaduk földrajzilag kiterjedt influenzajárványról számolt be - ez derül ki az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) legfrissebb jelentéséből. Az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma 22 országban növekedett.  A környező országok közül Ausztria, Szlovénia, Szlovákia és Románia szolgáltat adatokat az ECDC-nek. Ezek közül Ausztriában és Szlovéniában földrajzilag kiterjedt az influenzajárvány, míg Szlovákia regionális járványról, Románia pedig elszórtan jelentkező esetekről számolt be.

Horvátországban szintén földrajzilag kiterjedt az influenzajárvány, Ukrajnában regionális járványról, Szerbiában szórványosan előforduló esetekről jelentettek a hatóságok. Az ECDC tájékoztatása szerint idén Európában az influenzajárvány az előző évihez képest hat héttel korábban kezdődött.

A jelenlegi szezonban a múlt héten fordult elő először, hogy az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók légúti mintáinak több mint felében azonosították az influenzavírust. Aki most kéri a védőoltást, annak még  jó esélye van arra, hogy elkerülje az esetenként súlyos szövődményekkel járó megbetegedést. A védettség  10-14 napon belül kialakul, hazánkban az Országos Epidemiológiai Központ legutóbbi jelentése szerint még nem kezdődött el a járvány.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!