Hírek

2012.12.21. 11:37

Dunaújváros újabb pénzekhez jutott

Dunaújváros – Az idén mintegy 17-18 milliárd forintnyi pályázati és állami támogatás érkezett a város önkormányzatához. Ez az összeg annyi, mint az évek során felhalmozott adósság.

A dunaújvárosi önkormányzat pénteki évzáró sajtóreggelijén Cserna Gábor országgyűlési képviselő, polgármester köszönetet mondott Dorkota Lajos kormánymegbízottnak, a város egyéni országgyűlési képviselőjének, hogy segített a 1,5 milliárd forint kormányzati támogatás megszerzésében. Elmondta, hogy a pénz reggel már megérkezett a város számlájára. Kifizetik belőle az önkormányzat régi tartozásait, átutalják az intézményeknek a nekik járó, eddig ki nem fizetett összegeket, de tartalékolnak is munkabérekre, banki kötelezettségekre, pályázati önrészekre.

 

Jelentős összeghez jutott az évben Dunaújváros (Fotó: Vohlmann György)

Dorkota Lajos elmondta, hogy ezen a másfél milliárdon felül a város adósságából nyolc milliárd forintot vállal át a kormányzat, négymilliárd forintot biztosítanak a kórház fejlesztésére, 1,8 milliárd jut a belváros rehabilitációjára. A vidámpark 300 milliója, a partfal 300 milliója, a női kézilabda csapat 50 milliója és egy sor kisebb tételű pályázat mintegy 17 milliárd forint állami pénzt tesz ki, ami annyi, mint város évtizedek alatt felhalmozott adóssága.

Cserna Gábor arról szólt, hogy a Magyar Közlönyben már megjelent: a város 1,2 milliárd forintot nyert szociális célú városrehabilitációra. Ebből a pénzből a mára ugyancsak „lelakott” Római városrészt újítják meg. A pályázatban az önkormányzat, a városfejlesztő cége és a helyi rendőrkapitányság vett részt. Megújul a városrész energia ellátása, a közművei, sétányt alakítanak ki és térfigyelő kamerákat telepítenek. Teljesen felújítják a Pajtás óvodát, amely a város óvodahálózatának az irányítását végzi. Egy használaton kívüli épületrészben nonprofit szolgáltató házat hoznak létre. A polgármester azt is elmondta, hogy korábban a város egy élhető település volt, ám vagyonát elherdálták, most örül, hogy sikerül felmutatni valamit, s hozzájárulni a város fejlődéséhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!