Hírek

2011.05.30. 02:29

Lovagias vonulás

Adony - A Duna-menti kisvárosban ritkán múlik el nap a szőlő és a bor említése nélkül - de a szombat teljes egészében erről szólt! Még lovagokat is avattak...

Pekarek János

A kisváros önkormányzata, a Dunamenti Szent Orbán Borrend (Adony), az Adonyi Római Katolikus Egyházközség és a Magyarországi Borrendek Országos Szövetsége az adony-szőlőhegyi kápolna építésének és felszentelésének 200. évfordulója alkalmából rendezte meg ezt a találkozót és a jubileumi Szent Orbán ünnepséget: a szőlőtermelők és borkészítők védőszentje (222-től 230-ig római pápa) napját minden évben május 25-én ünneplik.

Érdekes, hogy már az egykori Kereszt-hegyi feszület helyén emelt kápolnára is azért adott engedélyt az akkori megyéspüspök, mert egy Orbán-napi ünnepséget szétvert az eső 1810-ben. Egy esztendő múlva már állt a kápolna, amint arra Ronyecz Péter polgármester a ma Kápolna-hegynek nevezett helyen elmondott megnyitójában utalt.

De ez előtt még előadások hangzottak el a városka kultúrházában. Dr. Terts András, a Magyarországi Borrendek Országos Szövetségének elnöke a szövetség törekvéseit ismertette. Kozmér Amanda egyetemi hallgató doktori disszertációnak is beillő előadást tartott az ünnepek és a bor összefüggéseiről, hagyományokról, szokásokról. Szövege megjelent az Adonyi Füzetek különszámában .

De a leglátványosabb jelenetek a borrendek felvonulásai voltak: a kultúrházból a templomba a délelőtti szentmisére, majd délután, a szőlőhegyen. Ahol dr. Spányi Antal megyéspüspök újraáldotta a kétszázéves kápolnát. A műsor a borverseny eredményhirdetésével, borlovagok avatásával (Domak János, Németh István és Szabó Ferenc lett új lovag), majd zenés pinceszerrel folytatódott, szerte az adonyi szőlőhegyen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!