Hírek

2011.09.12. 02:29

Képvándorlás Dunaújvárosban

Az országos és a helyi kultúréletet is jellemző pénztelenség nem, az akarat és a professzionalitás azonban mindenképpen tetten érhető a szombaton megnyílt harmadik Dunaújvárosi Fotóbiennálén. Szakemberek és fotósok arról, ami a falakon található, valamint arról, hogy egyszerű mobiltelefonnal lehet-e művészi fotót készíteni. Képlesen városszerte.

Szabó Szabolcs

Amelynek célja most is a a hazai fotográfia legújabb generációjának az alkotásainak a bemutatása, nemcsak a szakma, hanem az érdeklődők számára is. A monstre kiállítássorozat megnyitója után arra voltunk kiváncsiak: a szakmabeliek miként is értékelik a Dunaújvárosban öt kiállítóhelyen megtekinthető képanyagot, és lesz művészi, azaz értékkel bíró alkotás - akár - egy mobiltelefonnal készített képből.

- Az a hallatlanul érdekes és izgalmas dolog a kortárs fotográfiában, hogy önmagában áttekinthetetlen. Számtalan kísérlet és látásmód jellemzi. Gyakorlatilag egy átlagos mobiltelefonnal már rendkívül jó képeket lehet készíteni. Hogy mitől válik valami értékké? Itt sem lehet éles határt húzni. Talán attól, hogy egy jó kép mellé teszel egy dilettáns fotót, és máris meglátod, mi a különbség - mondja Feltóti Sándor fotóművész, a helyi Rosti Pál Fotóklub vezetője, aki amondó: a fotó eleve egy olyan tárgy, amelynek az igazi jelentése évek, évtizedek után formálódik meg. - Őszintén mondhatom, hogy jópár nívós alkotást, fotósorozatot láttam ezen a biennálén egy nagyon professzionálisan megrendezett közegben - teszi hozzá Feltóti Sándor.

- A technikai változás lehetővé tette, hogy egy olyan mindenapossá vált eszközzel, mint a mobiltelefon bárki dokumentálhatja az egész életét. Napló helyett inkább fotóalbumokat töltenek fel a közösségi hálókra az emberek. Ráadásul a fotó egy nagyon erős kifejező eszköz, egy jó kép szinte az ember arcába mászik , bevésődik. Hogy mitől lesz egy fotó művészi? Hát a technikától biztosan nem. Digitális gépekkel is lehet sablonosat készíteni, és egy egyszerű masinával is lehet nagyon jó képeket alkotni - feleli Martinkó Márk, a biennálé egyik újvárosi születésű kiállítója, aki maga is - mint fogalmazott: a digitális nulláról kezdte, ám jelenleg analóg géppel dolgozik.

- Szerintem kell, hogy az ember akarjon, próbáljon valami pluszt közölni a fotóival - teszi hozzá a Hibaista Klub tagja.

Szoboszlai János, a Kortárs Művészeti Intézet vezetője szerint a személyi számítógépek és a velük együtt fejlődő technikai háttér teljesen új, multimédiás teret hozott létre, a legtöbb ember számára megadva az alkotás lehetőségét, és ezzel a lehetőséggel egyre gyakrabban élnek az emberek. A fotózás például nagyon demokratikus alkotási lehetőség. Egy közepes mobiltelefonnal is elképesztően jó képeket lehet készíteni. Hogy mitől is válik mindez művészetté. Hát a kép kell, hogy kommunikáljon egy érzést, egy gondolati töltést, amely a befogadó számára értéket jelent. Ilyen értékekből pedig számosat felmutat a szombaton nyílt fotóbiennálé is - mondja Szoboszlai.

Szerény véleményünk is az, hogy számos remek kép, fotósorozat látható az immáron harmadik alkalommal jelentkező fotós börzén.

A Dunaújvárosi Fotóbiennálé 2011 október közepéig várja az érdeklődőket, egy tömény képmentésre... (A biennálé megnyitóján is szóba került a Kortárs Művészeti Intézet jelenlegi és jövőbeni helyzete. Szoboszlai János lapunknak elmondta, az idénre korábban megszavazott 16 millió forintot még nem kapták meg a fenntartó önkormányzattól. Jelenleg azért működhet az intézmény, mert még 2010-ben sikerrel pályáztak a Nyílt Társadalom Alapítvány egyszer elnyerthető kétszer ötmilliós támogatására, Az intézmény művészeti vezetője hozzátette: ezek a tények, és nagyon reméli, hogy 2012-ben is folytathatja munkáját a nemzetközi színtéren is elismert Kortárs Művészeti Intézet) Egy mobiltelefonnal is bárki dokumentálhatja az egész életét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!