Hírek

2015.07.14. 16:23

Aláírásgyűjtéssel a kátyúk ellen Dunaújvárosban

Dunaújváros – Valamilyen módon sok járdát meg kellene javítani a városban – az új ötlet szokatlan...

Pekarek János

Meglehetősen váratlan módját választotta a járdajavításnak Madarász Jenő Bocskai utcai nyugdíjas: az aláírásgyűjtést.

Szentigaz: a Bocskai utca mindkét oldalán elég rossz állapotban vannak a járdák. Gödrök, gyökerek miatt felpúposodott aszfalt, repedések, kátyúk, a javításoknál használt különböző minőségű anyagok miatti rések, szintkülönbségek, egyebek.

Madarász Jenő

Nem is csoda, hogy könnyű olyan embereket találni az utcában, akik maguk is megtapasztalták, hogy mennyire rossz ezeken a járdákon közlekedni. Mégpedig egy-egy méretes esés formájában tapasztalták meg. Amely esések sokszor súlyos következményekkel jártak.

Madarász Jenő dunaújvárosi, Bocskai utcai nyugdíjas úgy gondolja, hogy ha egy hét alatt sikerül összegyűjtenie kétszáz aláírást az utca lakóitól annak érdekében, hogy az önkormányzat haladéktalanul újítsa fel nevezett utca mindkét oldalán a rendkívül elhanyagolt állapotban lévő járdákat akkor ez nyilván meg is történik hamar.

Vajk Lászlóné a Bocskai utca egyik kritikus helyénél. Az áramszolgáltató javítási munkái sokat ártottak a járdáknak, Fotó: Ady Géza

Igaza van - legalábbis részben. Ugyanis hétfőn, július 13-án kezdte el az aláírások gyűjtését, és kedden délelőtt már negyvenhat szignónál tartott. Ebben az ütemben tehát hét nap alatt játszva összegyűlik a kétszáz aláírás. Más kérdés, hogy ez semmire nem kötelezi az önkormányzatot.

Madarász úr 77 éves, egykori katonatiszt, mankóval jár. Azonban nem (csak) maga miatt szeretné, ha mihamarabb rendbe tennék a gyalogjárókat utcájában. Mi is találkoztunk olyan lakókkal, akik komolyan megszenvedték a gödröket, kátyúkat, kiemelkedéseket a járdán.

Például Sipos Sándornéval, aki tavaly januárban esett hanyatt az utcán: azóta is orvostól orvosig jár, kezeléseket kap, mert az esés miatt megrepedt a gerince. Vagy Kisbenedek Erzsébettel, aki az idei tavaszon botlott meg a járdán és törte csuklóját, ami hosszú betegállománnyal járt.

Vajk Lászlóné, aki ugyancsak keresetlen szavakkal ecseteli az utca gyalogjáróinak állapotát, keserűen megjegyzi, hogy egy utcával följebb (a Munkácsy utca irányába) minden rendben van, csak náluk rossz a helyzet.

Van, ahol már elkezdődött a járdafelújítás: a Babits utcában Burle Sándor töri a régi aszfaltot

Ez, sajnos, optimista túlzás. Arrafelé sincs minden rendben. Megkérdeztük az ügyben a körzet önkormányzati képviselőjét, Nagy Zoltánnét, aki azt mondta: tud a problémáról, a lakókkal együtt rendszeresen szervez bejárásokat, felmérni a helyzetet. Idén a közeli Weiner körút járdáin próbálnak javítani a képviselői pénzkeretből jövőre viszont a súlyossági sorrendben következő helyszínen, a Bocskai utcában tennék rendbe a járdákat.

Szerény véleményem szerint a Bocskai utcai járdák cseppet sincsenek rosszabb állapotban, mint a város tetszés szerinti helyén kiválasztott járdaszakaszok. Vagy az úttestek.

Nevezett járdák, utak mindenütt nagyon rosszak.

Mindez annak az eredménye, hogy az elmúlt harminc, negyven évben vajmi keveset költöttünk a felújításukra. Talán most megkezdődött valami...

Pekarek János

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!