Hírek

2009.11.04. 03:28

Harmincöt év MMK

Dunaújváros - Szántó Péter 1995 óta vezeti a város kulturális tömbházát . Az intézményvezető helyben rendre kapott szakmai és személyes bírálatokat, a szakma viszont díjazta - ismét.

Szabó Szabolcs

- Senki nem lehet proféta a saját hazájában?

- A nyitás óta, harmincöt éve dolgozom itt. Népművelőként kezdtem, 95 óta vezetőként tevékenykedem. A Munkásművelődési Központ soha nem volt tiszta intézmény, azaz a tulajdonosi viszonyok, valamint a kulturális kínálat is mindig erősen vegyes volt. Ez természetesen magában hordozta a szakmai, olykor a személyes konfliktusokat is. Mindig az a cél motivált, hogy az MMK a lehető legjobbat nyújtsa az itt élőknek. A várostól soha nem kaptam díjat, elismerést, a szakma ellenben többször is nyilvános megköszönte a munkámat. Jól esett!

- Ez úton is gratulálunk. Jelenlegi mandátuma 2012-ig szól. Milyen úton a halad tovább a Munkásművelődési Központ?

- A jelenlegi, meglehetősen kérdéses finanszírozási rendszerben a fenntarthatóság megőrzése a fő cél. Csak had említsem meg, hogy egy fura közgyűlési döntés értelmében még pályázni is alig tudunk. Kötelességünk továbbra is helyet adni a nálunk otthonra lelt kisközösségeknek és üzemeltetni a már futó és népszerű programokat is. 2010-ben csatlakozni akarunk az országos merítéssel működő Sztárpalánta tehetségkutató programohoz, amelyben jövőre hét város vesz majd rész, reményeink szerint Dunaújváros is. A napi működés tekintetében egy nyitott, barátságos intézményben gondolkodunk, ahol minden korosztály talál magának értelmes és izgalmas művelődési és szórakozási lehetőséget. Ám azt be kell látni, hogy megváltoztak a kultúrafogyasztási szokások: egyre nehezebb becsalogatni az embereket. És nemcsak itt, bárhol az országban. Régen elég volt felemelni a telefont, hogy jön a Halász Judit, és már el is adtunk több száz jegyet. Ma ez borzasztóan nehéz.

 

 

Címkék#mmk

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!