Hírek

2012.11.12. 20:28

Gyermekvédelmi napok - Valamennyi ellátott gyermeknek szól ez a hét

Székesfehérvár- A megye polgármesterei és a megyei közgyűlés prominensei vetkőztek focimezre, hogy barátságos meccset vívjanak a gyermekotthonok lakóival. Ügyességben a gyerekek vezettek.

Kocsis Noémi

Régebbi hagyomány, hogy a gyermekvédelmi napok barátságos focimeccsein mindig az intézményeket fenntartó megyei közgyűlés tagjai rúgják a bőrt, szemben a gyermekvédelmi intézményekben nevelkedők csapatával. Hétfőn a Gyermekvédelmi Vándorkupa idei birtokosával, a gyermekvédelmi központ dégi szakmai egységének teremfoci-csapatával kellett megmérkőznie a hétköznapokon öltönyös-nyakkendős bizottsági elnök és tag uraknak - akik derekasan állták a sarat, így lehetett négy-négy a végeredmény... A közönség a lelátón lelkesen drukkolt, egyesek még dobokkal is készültek, a hatékonyabb hangulatkeltés érdekében... A másik mérkőzésen a gyermekvédelmi központ egyes részlegeiben dolgozók néztek farkasszemet az ellátottakkal, azaz a gyermekvédelmi válogatottal. Itt a felnőttek győztek ugyan (4:2-re), de hamarosan bebizonyosodott, hogy ha a sorversenyekben kell bizonyítani, a fiatalok viszik a prímet.

A sárbogárdiak, mezőfalvaiak, előszállásiak, dégiek, fehérváriak csapatai mellett a hivatásos nevelőszülői hálózat is ott igyekezett. A furmányos feladatoknak nem is volt olyan könnyű megfelelni: lufiterelgetés, pókjárás, ping-ponglabda egyensúlyozás tett próbára gyereket - felnőttet egyaránt. A szoros viadal végül a kék mezes dégiek diadalával ért véget: a képzeletbeli dobogó harmadik fokára felálló előszállásiak és a másodiként befutó sárbogárdiak előtt ők bizonyultak a legügyesebbeknek.

A gyermekvédelmi központ korábban felvette a kapcsolatot a "Te rajzolsz, én varrok!" mozgalommal, amelynek aktivistái örömmel vállalták, hogy a gyerekek rajzai alapján textillényeket varrnak. Ezeket a kis alkotók szintén hétfőn kapták meg a varróaktivistáktól - született háromnyakú zsiráf, mosolygós párna, tenyérbáb, mosolygós cica.

A megyei központhoz 670 ellátott gyermek tartozik, a szervezetileg nem ide tartozó velencei gyermekotthonban pedig további közel hatvan gyermekről, fiatalról gondoskodnak. A gyermekvédelmi napok szervezői - szervezeti egység ide, vagy oda - mindannyiuknak szánják programsorozatukat, vallják ugyanis: nincs különbség, valamennyi gondozottjuk egyforma figyelmet érdemel. Kedden a nevelőszülők napjával folytatódik a tematikus hét, a Viktória Rehabilitációs Központban, ahol az előadások mellett három nevelőszülő Elfogadás díjban részesül. A szomszédos gyermekvédelmi központban kedden 16 órakor nyílik meg a dégi szakmai egység alkotótáborában készült festmények kiállítása, amelyet a központ ellátottjai és dolgozói egészítenek ki alkotásaikkal. Szerdán szakmai, csütörtökön támogatói, pénteken pedig intézményi nyílt napot tartanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!