Hírek

2017.07.24. 15:30

A legrangosabb irodalmi versenyen lett ismét díjazott a tehetséges dunaföldvári fiatal

Ismét rendkívül sikeres évet zárt a tizennégy éves dunaföldvári Ruff István Zalán, aki magántanulóként a Paksi Vak Bottyán Gimnázium tizedik osztályát fejezte be júniusban.

L. Mészáros Irma

A négyéves korától már író-olvasó fiú először különleges fantáziával, remek stílusban megírt meséivel, Lator László Kossuth-díjas költő elismerését és díjakat hozó verseivel hívta fel magára országosan is a figyelmet. Kisgyermekkora óta eredményesen indult országos mese-, vers- és esszéíró, valamint képzőművészeti pályázatokon. Később több alkalommal hírt adtunk a tanulmányi versenyeken elért dobogós helyezéseiről: a többi között számítástechnikából, anyanyelvből, matematikából. Mindezek sokoldalúságát, tehetségének sokszínűségét mutatták már eddig is.

Ruff István Zalán az oklevelével

A 2016/17-es tanévben az Országos Mozaik Tanulmányi Versenyen matematikából a nálánál két évvel idősebbek között első helyezést ért el, biológiából pedig a 9-12. évfolyamosok között országos tizenkettedik helyen végzett. Az értékes díjakat a Szegeden rendezett ünnepségen vette át a dunaföldvári fiú, aki nem lett hűtlen az íráshoz sem.

Az országos Janikovszky Éva meseíró pályázaton, amely a fiatalok számára meghirdetett legrangosabb magyar irodalmi verseny, hetedik alkalommal lett díjazott. Idén harmadik helyezést ért el. Az elismerést Janikovszky János, az írónő fia, a Móra Könyvkiadó igazgatója és dr. Fodor Péter, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár igazgatója adta át Budapesten a központi könyvtár palotatermében. A pályázatra több mint ötszáz mese érkezett, köztük Zalán filozofikus meséje. A Lámekh bárkája című írása arról szól, miért baj, ha az emberek között minden különbséget el szeretnénk törölni, s hogyan lehet egyéni gondolkodásunkat megörökíteni az utókor számára. A másik dobogós irodalmi díjat a Katona József születésének 225. évfordulója alkalmából hirdetett országos esszéíró pályázaton érte el. Ezüst fokozatot érdemelt ki az Egymással küzdő erők Katona József Bánk bán című drámájában című esszéjével. A beküldött esszéket szakmai zsűri bírálta el: dr. Füzi László irodalomtörténész, Orbán Edit drámapedagógus és Réczei Tamás, a Katona József Színház művészeti vezetője.

Az irodalom mellett az informatika, a matematika és a filozófia is érdekli Zalánt. Rendszeres és lelkes résztvevője annak a matematikatábornak, amelyet az ország legtehetségesebb diákjai számára a MTA Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézete rendez. Zalán nagyon kedveli annak az amerikai matematikusnak, Raymond Smullyannek a könyveit, aki egyben filozófus és zongorista is. Így nem meglepő, hogy Zalán is zongorázik, nem is akármilyen szinten. A kiváló tehetséggondozó pedagógus, Hollósy Olga zongoratanárnő tanítványa. A gimnázium tanévzáró ünnepségén George Gershwin Summertime című művét adta elő mindenki és saját maga örömére.

S még mindig nincs vége a felsorolásnak, hiszen Ruff István Zalánt érdekli Dunaföldvár építészeti múltja, nyomon követi és dokumentálja a változásokat, szívesen elmélyül a város örökségvédelmi hatástanulmányában.

Csodagyerek? Szülei nem szeretik ezt a kifejezést. De a kohómérnök édesapa és képzőművész édesanya mindent megtesz a sokoldalúan tehetséges gyermekért. Mi lesz Zalán, ha nagy lesz? Még nem döntött. Még csak tizennégy éves.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!