Hírek

2006.06.26. 22:00

Ez már a tudás alapú társadalom lenne?!

<b>Négy év mérlege több mint százötven álláshely-megszûnés</b>

Mórocz Zsolt

De a Gárdonyi 2008-ra prognosztizált bezárása is munkahely-megszûnésekkel jár majd - jósolhatjuk meg, és e vonatkozásban a tévedési hibaszázalék értéke meglehetõsen csekélyre becsülhetõ. Ne szaladjunk azonban ennyire elõre!
Az oktatási ágazatban a 2003 és 2005 között elvont álláshelyek száma 137. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy ugyanennyi dolgozót el is küldtek az érintett idõszakban munkahelyérõl, de száz munkavállaló életében mindenképp valamiféle változással járt a szûkítés. Az intézményeknél ugyanis harminchét álláshely volt üresen, ezek elvonása érdeksérelemmel tehát nem járt. Huszonkét fõt áthelyeztek, hat, határozott idõre szóló szerzõdéssel alkalmazottól elköszöntek, szintén hatan nyugdíjjogosultságot szereztek. Hatvanöt dolgozót viszont fel kellett menteni az ágazatban, ami - tekintve a városunkban található, meglehetõsen korlátozott lehetõségeket - jelentõs számú munka nélkül maradót eredményezett. Közülük a legtöbben elõnyugdíjba, alapítványi támogatás után nyugállományba vonulhattak. A dr. Kovács Pál Alapítvány ugyanis pontosan a közszférából elküldött munkanélküliek sorsának valamiféle rendezése miatt jött létre évekkel ezelõtt. Három-három fõnek sikerült elhelyezkedni, tízen még mindig alapítványi támogatásban részesülnek, volt elköltözõ, és sajnos elhunyt is a felmentettek között.
A szeptembertõl élõ karcsúsítás szintén több intézményt, az óvodákat, és kizárólag általános iskolákat érint városunkban. Az óvodai ágazatban hárommal, 305-re csökken az álláshelyek száma. Az Arany iskolában a 117-bõl négyet, a Gárdonyiban a 65-bõl hatot, a Mórában 49-bõl egyet, a Szilágyiban 40-bõl hármat, a Szórádban 26-ból kettõt vonnak el. A felmentések költségeirõl egyelõre nem rendelkeznek pontos adattal az elõkészítõk, a pénzügyekben csak a döntést követõen látnak majd tisztán. Az érintett intézményvezetõk az oktatási irodával közösen július 10-ig kidolgozzák a quotstratégiátquot, a nyár közepére tehát sokaknak eldõl a további sorsa. Az állástalanná váló közalkalmazottak szeptember 1-tõl már felmentési idejüket töltik.
S bár ez az intézkedés is érinti a Gárdonyit, ne feledjük - ahogy írásunk elején is említettük -, 2008-tól ezt az iskolát biztosan bezárják. S bár az ötvenkilenc fõs stáb nem kerül egy az egyben az utcára, hiszen a Petõfi iskolával történõ összevonás után szükség lesz pedagógusokra, de vélhetõen nem mindenkire. És abban legfeljebb reménykedhetünk, hogy quotreformbólquot csak ennyi jut majd...Fotó Vohlmann György

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!