Hírek

2016.10.14. 16:40

El vannak keseredve a rongálás miatt, hiszen szívügyük a kistemető

Dunaújváros - Felháborodtak a vandál pusztításon a penteleiek, akik a nagyáruház építésekor harcosan védték a kistemetőt.

Balla Tibor

Jakóné Fekete Teréz maga is öt sírt ápol abban a temetőben, bár mozgásában már korlátozott. A pentelei hagyományőrzők megbeszélték, hogy ahová csak tudnak, segítségért folyamodnak. Abban látják a bajt, hogy magára hagyták a temetőt, holott nagyon nagy értéket képvisel, a XIX. és XX. századi Pentele történelmére emlékeztet.


Az üzemeltető cég vezetője, Palkovics Katalin tett feljelentést Fotó: Ady Géza

Jakóné Fekete Teréz elmondta, nagyon sok nagyság is fekszik a temetőben, nemcsak Rosti Pál. Például a Lukács család, akik a Mondbach-kastély utolsó tulajdonosai voltak, és akiknek rokona, Lukács László Magyarország miniszterelnöke is volt. Berán Lajos apósának, anyósának a sírja is ott van, és alkotása is megtalálható a temetőben, Leitner János a leggazdagabb jobbágy, de földbirtokosok, és a leggazdagabb pentelei földbirtokos, a főjegyző sírja ugyanúgy. Mi több, Petőfi Sándor unokatestvére, Petrovics István is ebben a temetőben nyugszik. Azon a részen, ahol a legnagyobb rongálás történt, inkább gazdag családok sírjai vannak.

A pentelei lokálpatrióták nagyon el vannak keseredve, hiszen szívügyük a kistemető, olyan dolgokat kezdeményeztek, mint Zalai Ferenc esperes plébános megsüllyedt síremlékének helyreállítása, amihez az egyház segítségét kérték, és úgy tűnik, kapják is.

Nagyon örülnének, ha sikerülne méltó rangot adni az 1805-ben nyitott temetőnek.

A Dunaújvárosi Rendőrkapitányság várja a sértettek jelentkezését. Kérik, hogy akik a rongálásnak szemtanúi voltak, a bűncselekménnyel vagy az elkövetővel kapcsolatban érdemleges információval rendelkeznek, hívják a 06-25/510-510-es telefonszámot, vagy tegyenek bejelentést a Telefontanú ingyenesen hívható, 06/80/555-111-es zöld számán, vagy a 107-es, illetve a 112-es központi segélyhívó telefonszámok valamelyikén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!