Hírek

2011.02.10. 10:48

Egymilliárd alá csökkent a hiány

Három fontos téma miatt rendkívüli ülést tart a közgyűlés ma délelőtt 9 órától a városházán.

Körmendi Erzsébet

Először a  méhnyakrák megelőzését szolgáló védőoltással foglalkoznak a közgyűlés tagjai. A központi támogatások csökkenése miatt tavaly az önkormáyzat nem tudta finanszírozni a HPV vírus elleni vakcinát. Több szülő jelezte, hogy az oltóanyagot nem tudják megvásárolni. Idén 177 dunaújvárosi lány tölti be a 13. életévét  az oltóanyag beszerzése 11 millió forintba kerülne a városnak. A szülők bíznak abban, hogy a képviselők támogatják az igényüket.

A Szent Pantaleon Kórház  kérte a polgármestertől, hogy az OEP-től igényelt 103 millió forint finanszírozási előleg 10 százalék önrészét (10,5 millió forintot) vissza nem térítendő támogatásként megkaphassa. A kiutalás forrásaként a novemberben biztosított 268,9 millió forint vissza nem térítendő támogatást jelölték meg a kórház vezetői. A kérelem után a költségvetés-tervezetről döntenek a képviselők.

Az önkormányzat 2011. évi költségvetési koncepciójának harmadik változatát  vitatják  meg a közgyűlés tagjai. A decemberi első variáció elfogadhatatlan, 10,8  milliárd forint hiányt tartalmazott. A szakemberek elkezdték az átdolgozást, a bevételek növelésére és a kiadások csökkentésére törekedtek. A szakirodák drasztikusan lefaragták a költségeket  a kötelező feladatok tartalmán, mennyiségén és minőségén egyaránt érezhetőek lesznek a változások. A tavalyinál egységesen 8,2 százalékkal kevesebb jut idén az intézményeknek. Bravúros mutatványt hajtottak végre a pénzügyi szakemberek, ugyanis a legutóbbi változat 9 milliárd 567 millió forintos hiányát sikerült 972 millió 319 ezer forintra apasztaniuk úgy, hogy 4 milliárd 672 millió forint plusz bevétellel számoltak, a kiadásokat pedig 3 milliárd 922 millió forinttal tudták csökkenteni. Az átdolgozott koncepció lemondások egész sorát tartalmazza  a bevételek nem fedezik a kiadásokat. A készítők megjegyzik: az egyensúly csak jelentős mennyiségi és minőségi csökkentés árán biztosítható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!