Hírek

2015.12.29. 18:03

Közel egymilliárd forint vissza nem térítendő támogatásban részesült a kórház

Dunaújváros - Egy uniós pályázat révén többek között kicserélik a kórház összes régi ágyát, és számos műszert szereznek be, közel egymilliárd forint értékben.

Gallai Péter

Az új technológiai és műtőblokk felépülése és műszerezése után a Szent Pantaleon Kórház ehhez illeszkedve olyan pályázatot adott be, amellyel a régi épületben működő osztályok műszerparkját és diagnosztikai eszközeit szeretnék modernizálni, amelyek nem részesültek az előző pályázat hasznaiból.

Ez sikerrel is járt, így a dunaújvárosi intézmény 978 millió 582 ezer forint vissza nem térítendő támogatásban részesült. A projekt részleteiről, illetve a december 31-én záruló beszerzésekről tartott sajtótájékoztatót kedd délelőtt dr. Mészáros Lajos főigazgató az intézmény aulájában.

- Az újabb sikeres pályázat révén azok az osztályok is felfejlődhetnek a műtőblokk szintjére, amelyek kimaradtak az előző fejlesztésből - kezdte a főigazgató, aki kiemelte: a projekt célja az volt, hogy a területen élő lakosság ebből egészségnyereséget tudjon realizálni, lehetővé váljon a munkavégző képesség gyorsabb helyreállítása, emellett javuljon a munka hatékonysága és a szolgáltatásokhoz való hozzáférés.

A főigazgató elmondta, hogy az elnyert pénzből 955 millió forintot tudtak ténylegesen orvosi műszerekre, valamint informatikai berendezésekre költeni.

Wenszkiyné Nyuli Magdolna az urológiai osztályon már üzemelő új, modern műtőasztalt mutatta meg a sajtó képviselőinek
Fotó: Ady Géza

Majd dr. Mészáros Lajos tételesen fel is sorolta a fejlesztéseket:

– Ebből a pénzből valósul meg szinte teljes egészében az újonnan kialakítandó rehabilitációs osztály felszerelése. Ki tudjuk cserélni a kórház összes, több évtizedes és korszerűtlen ágyparkját multifunkciós fekvőhelyekre, valamint ezek kiegészítőit is: az éjjeliszekrényeket, a gyógyszerelő kocsikat is. Az ágytálmosók mellett a legkorszerűbb beteghordó ágyakat szereztük be, amelyek hidraulikusan mozgathatóak, sőt, röntgennel is átvilágíthatóak, így nem kell pluszban átemelni például egy többszörösen sérült pácienst. A pályázat tartalmazza a szülőszoba teljes felszerelését, ami kiemelt részét képezi a kórháznak, mert Dunaújvárosban és környékén a tendenciával ellentétben egyedülálló módon növekszik a születések száma. Egyéb forrásból igyekszünk a szülőszoba építészeti rekonstrukcióját is elvégezni.

Ám a sornak ezzel még nincs vége, új laparoszkópos eszközöket is tudtak vásárolni, ezek segítségével elkerülhetőek a nagyobb műtétek, sokkal kisebb beavatkozással végezhetőek el az operációk. Emellett sebészeti-, lézer- és nagyfrekvenciás vágókkal bővült az eszközpark. A főigazgató példaként említette, hogy a fül-orr-gégészet kap olyan vágót, amellyel a mandulát szeletelni lehet a műtét során. Ennek hiányában sokan más intézményt kerestek fel, mert Dunaújvárosban ez a technika nem állt rendelkezésre. Új endoszkópok állnak munkába a gasztroenterológián és az urológián, ultrahangot kap a műtő, illetve a patológia, valamint a szájsebészet teljes eszközparkját lecserélik, fel tudják szerelni a stroke-őrzőt, lesz csontsűrűség-mérő és új központi röntgen.

– Ez egy újabb mérföldkő az életünkben, de bízom benne, hogy itt nem állunk meg. A későbbiekben energiahatékonysági és építészeti felújítási pályázatokon szeretnénk indulni – tette hozzá dr. Mészáros Lajos. Az ütemezésről megtudtuk: a gépek, berendezések üzembe helyezése folyamatosan zajlik majd, a rehabilitációs osztály február végén készül el, utána szerelik fel. A tájékoztatón jelen lévő dr. Jobbágy Lajos orvos-igazgató elmondta, az intézménynek nincs olyan tároló kapacitása, hogy egymilliárd forintnyi eszközt – közte a 370 darab ágyat – egyszerre raktározni tudjon. Ezért a szállító céggel ingyenes tárolási szerződést kötöttek, így majd folyamatosan érkeznek Dunaújvárosba a szállítmányok. Ennek köszönhetően a fekhelyeket is például fokozatosan, húszasával cserélik.

Újságírói kérdésre válaszolva a főigazgató elmondta, a lecserélt eszközök egy részét selejtezik, közte a több évtizedes ágyakat, de vannak olyan, még használható műszerek, amelyek felkerülnek az Állami Egészségügyi Ellátó Központ „piacterére”, ezeket más kórházak megvásárolhatják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!