Hírek

2009.12.04. 03:29

Az állategészségért

Kulcs - Fejér megye állatorvosai, a szakma (tudomány) jeles, régi, többnyire Kulcson üdülő alakjai gyűltek össze (legalább emlékükben) tegnap a községben.

Pekarek János

Nem véletlenül Kulcson - hiszen, amint az immár hagyományosnak tekinthető emléknapokon rendszeresen elhangzik, Kulcs, ez a sokáig Rácalmáshoz tartozó puszta, ma: önálló község, a múlt század első felében a magyar állatorvosi kar szellemi-egyetemi vezetői számára afféle tuszkulánummá, megszokott pihenőhellyé vált.

A szakma és a tudomány legendás alakjai fordultak meg itt - hogy ezúttal csak Hutyra Ferencet (azy -on két ponttal), a hazai elmélet és gyakorlat egyik megalapozóját említsük. Vagy: Jármai Károly, az állatorvosi kórbonctan jeles alakja, akinek az idei emlékülést szentelte a megyei állatorvosi kar.

Dr. Jármai Károly (1887, Körmöcbánya, 1941, Budapest) Hutyra tanítványa, az I. világháború front-állatorvosa, a szakma első hazai szakkönyvírója emlékét unokája, dr. Keleméri Gábor nyugdíjas főállatorvos elevenítette fel az összejövetelen. Kulcson készült családi fotókkal illusztrálva mondandóját.

Idén (sajnos) nem volt jelen az a pécsi állatdoktor, aki hobbiból gyűjti az állatorvosi egyenruhákat, s tavaly az 1930-as évekből származó, a katonatisztek egyenöltözetére hajazó uniformisban jelent meg, ezzel is hangsúlyozva a szakma (tudomány) nem mindig a mai szinten lévő társadalmi megbecsülését.

Többen utaltak arra előadásaikban vagy hozzászólásaikban, hogy nem csak nemzetgazdasági, de katonai jelentősége is volt az állatorvoslásnak, amely semmilyen korban nem volt elválasztható az állattenyésztéstől. Amikor ló húzta az utánpótlás-szállító társzekeret és az ágyút, ló hordozta hátán a huszárt, a tisztet, a tábornokot (a császárt), akkor nem volt mindegy, hogy milyen színvonalú ménes legelt az állami legelőkön. S az sem volt mindegy, hogy a sokáig az ország fő, nyugatról származó bevételi forrását képező marhaállomány hogyan szaporodik. Vagy, hogy a hatvanas-hetvenes évek tejelő marhái és zsír-, valamint hússertései ellenállnak-e a járványoknak?

Ez nagyon nagy részben az állatorvosokon múlott.

Ugyanilyen fontos ma a szakma gyakorlóinak részvétele az élelmiszerbiztonság megteremtésében. A tegnap átadott kitüntetésekkel is ezt kívánták jelezni a megyénkben működő állatorvosok.

Életművéért kapott díjat dr. Berey Attila korábbi megyei főállatorvos, ma a megyei mezőgazdasági szakigazgatási hivatal vezetője. Az év állatorvosa címet dr. Berkényi Tamás, a székesfehérvári állat-, valamint vadmadárkórház megalapítója, egy multinacionális állateledelcég tizenkét országban működő képviselője kapta. Posztumusz tüntették ki az idén nyáron váratlanul, 62 éves korában elhunyt nyugdíjas gárdonyi körzeti főállatorvost, dr. Kovacsik Ödönt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!