Hírek

2013.11.13. 19:20

Átszálló időutazóknak

Dunaújváros - Az Éjszakai átszálló üzemigazgatóságán az elmúlt három esztendőben csak szellemmálházók jártak-keltek. Most újra benépesült - és remélhetőleg jövő hét szerdától vasárnapig az ICA-D peronjai is megtelnek utasokkal.

Fehérvári Tamás

A dunaújvárosi Kortárs Művészeti Intézetben 2003-ban rendeztük meg először az Éjszakai átszálló elnevezésű programsorozatot, amely a kétezres évek végére egy összművészeti fesztivállá nőtte ki magát. 2010 októberében is utasok tömegei vártak a magas- és populáris kultúrát vegyesen szállító járatokra és valószínűleg hasonlóképpen tettek volna a következő években is, ha nincs egy hosszantartó üzemzavar.

Hogy ebben az esztendőben, egészen pontosan november 20-tól 24-ig, napról napra újra lesz átszállási lehetőség, az egyrészt a Nemzeti Kulturális Alapnak köszönhető, másrészt annak, hogy az ÉÁ korábbi szervezői, közreműködői közül hárman Csákvári Csaba, Farkas Gábor, valamint e sorok szerzője nem feltétlenül véletlenül, de valahogy összefutottak a restiben, és a szellememjárta üzemigazgatóságról kezdtek diskurálni. Mivel közülük ketten ebben az időben már-már idegenként mászkáltak a dunaújvárosi éjszakában, nem volt vitás, hogy újra fel kell térképezniük, ismét meg- és fel kell ismerniük azt az utazóközönséget, amelyért és olykor amellyel a korábbi Éjszakai átszállókon dolgoztak. Ahogy azokat is, akikért a következő években tehetik ugyanezt.

Hogy az idei fesztivál ne legyen belterjes, arra a tematika nyújt garanciát. Az öt átszállónap egy rendhagyó utazás Dunaújváros történetében: 2013. november 20-án 1953. november 20. irányába indul az első Idővagon (ezt a címet viseli az idei sorozat), 24 óra múlva már 1963. november 21. a végállomás majd nap nap után ehhez hasonlóan változik az úticél.

Sajnos az Éjszakai átszálló fent említett munkatársai sem találták meg az örök fiatalság elixírét viszont nem is annyira idősek még, hogy az ´50-es, ´60, vagy akár a ´70-es évekről konkrét emlékeik lehessenek. Menetrendként ezért a Dunaújvárosi Hírlapot és annak jogelődjeit forgatták, nem kevés haszonnal. A régmúlt hírei olykor aktualitásoknak tűntek, olyan inspirációs forrásoknak, amelyek kiválóan alkalmasak a jelen és a múlt közötti átszállásra.

Dunaújváros története a dunaújvárosi Kortrás Művészeti Intézetben jórészt helyi művészek feldolgozásában. Mind a képzőművészeti főútvonalat, mind a zenés tömegközlekedést olyan utaskísérők felügyelik, akik így vagy úgy, de megélték a várost.

Nem állítjuk, hogy az Idővagon olykor nem kerül majd időzavarba, de hogy izgalmas helyekre és időkbe szállítja az utasait, az garantált.

A www.atszallo.hu-n elérhető a menetrend - és minden, amit az utasoknak tudni kell.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!