Hírek

2014.11.13. 12:01

A rendőrség hibázott a mezőfalvi halálos baleset szemléje során, állítja a védő

Ügyvédje szerint alaptalanul kiáltották ki országszerte a mezőfalvai, három halálos áldozattal járó közlekedési baleset okozójának Sz. Rolandot. Ugyanis a rendőrség a helyszíni szemle során végzett adatgyűjtés, a tanúk felkutatása és a bizonyítékok értékelése során, súlyos, megbocsáthatatlan mulasztásokat követett el, emelte ki.

Gallai Péter

A rendőrség a tragédia másnapján egy 24 éves férfit kettőnél több ember halálát okozó közúti baleset gondatlan okozása vétségének megalapozott gyanúja miatt hallgatott ki és vett bűnügyi őrizetbe. A rendőrség kezdeményezte előzetes letartóztatását, amit azonban a bíróság nem rendelt el.

Dr. Bordács István, ügyvéd

Az eset kapcsán Sz. Roland védője, dr. Bordács István fejtette ki álláspontját a Dunaújvárosi Hírlapnak, egyrészt, mert a fiatalembert kvázi gyilkosnak kiáltották ki egyes sajtótermékek, illetve lakhelyén is komoly konfliktusokat okoz neki és családjának az eset. Másrészt szerinte az eljárás során a rendőrség komoly hibákat vétett, a tények és tanúvallomások alapján erősen kérdésessé válhat védence bűnössége.

– Amennyiben már a kezdetektől rendelkezésre álló bizonyítékokat a józan ész alapján értékelte volna a hatóság, Sz. Rolandot a baleset okozásával nem gyanúsítja meg és a sajtó részére nem ad olyan tájékoztatást, amit olvasva a közvélemény bűnösnek gondolja őt. Sőt, egyes tudósítások szó szerint egy család, köztük egy várandós édesanya gyilkosaként bélyegezték meg az ország nyilvánossága előtt, mert a rendőrség a helyszíni szemle során végzett adatgyűjtés, a tanúk felkutatása és a bizonyítékok értékelése során súlyos mulasztásokat követett el. A nyomozóhatóság a helyszínen például nem hallgatta meg a szemtanúk mindegyikét, akit igen, azt is csak felületesen a baleset utolsó momentumáról.

Bordács szerint több szemtanú másfél-két órás várakozás után az intézkedő rendőrök által gépkocsijával Mezőfalva felé visszafordítva úgy távozott a helyszínről, hogy a rendőrök meg sem szólították, adatait nem rögzítették. Sem a meghallgatott szemtanúk nyilatkozataival, sem a sérült gépjárműveken visszamaradt rongálódások jellegével és elhelyezkedésével nincs alátámasztva a rendőrség verziója.

– Azt állítják, hogy védencem Fordjával balról sikertelenül akarta előzni a baleset áldozatául vált család Daihatsuját, de ezzel felhagyva, fékezés után visszasorolt volna mögé és e manőver közben nekiütközve, a szemből érkező busz elé lökte. A józan ész alapján ez a Ford jobb elején és a Daihatsu bal hátulján hagyott volna rongálódást. Ezzel szemben a Ford bal eleje és a Daihatsu jobb hátulja sérült, előbbi jobb oldala és utóbbi bal hátulja a hatóság által is elismerten nem. A mai napig szabályszerűen mindössze egyetlen tanút hallgattak meg, aki a körülményekről részletesen beszámolt. Túl azon, hogy aprólékos beszámolója alapján vallomása hitelességéhez kétség nem férhet, elmondása teljes összhangot mutat az autókon visszamaradt sérülésekkel. Eszerint Sz. Roland a balesetért a legkisebb mértékben sem okolható. Az ő vallomását a baleset két legközvetlenebb szemtanújának a rendőrség által felvett nyilatkozata sem cáfolja.

Az Sz. Roland által vezetett Fordról készült kép a baleset után, amelynek bal eleje sérült meg

– Jellemző a rendőrségi adatgyűjtésre, hogy ez a tanú a sajtóban megjelent, a valóságtól eltérő híreket látva jelentkezett a Dunaújvárosi Rendőrkapitányságon, onnan azonban adatai rögzítése után elküldték, ahelyett, hogy meghallgatták volna. Ezek után a védelemnek kellett őt felkutatni és vallomástételét megszervezni. Az ügyvéd kiemelte, hogy a rendőrség a Fordot a védelem tiltakozására nem oldotta fel a foglalás alól, ugyanis kiadása fontos bizonyítékok értékelhetetlenné válásával járt volna.

Az ügyvéd hozzátette: Sz. Roland úgy döntött, hogy az érintettek személyiségi jogait tiszteletben tartva, folyamatosan feltölti a büntetőeljárás érdemi iratait és a helyszínen készült bizonyító erejű fotókat egy honlapra. Mindenki döntse el, saját szemének hisz, vagy az üggyel kapcsolatban közzétett rendőrségi és sajtó híreknek. Szeretné, ha példáján okulnának mindazok, akik felelősségéről elhamarkodottan ítélkeztek, legyenek azok rendőrök, újságírók, hírolvasók, vagy kommentelők.

Horváth Diána, sajtóreferens

Természetesen megkerestük a a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferensét, Horváth Diánát, aki közölte:

– A november 1-jén történt halálos közúti közlekedési balesettel kapcsolatosan összesen három alkalommal röviden és tényszerűen tájékoztatta a főkapitányság a lakosságot. A rendőrség a baleset bekövetkezésének körülményeiről egyetlen médiatartalom-szolgáltatónak sem adott részletes tájékoztatást. Az ügyben a főkapitányság kettőnél több ember halálát okozó közúti baleset gondatlan okozása vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytat büntetőeljárást. A nyomozás továbbra is folyamatban van. A rendőrség a baleset bekövetkezésének körülményeit szakértő bevonásával vizsgálja. A baleset helyszínén végrehajtott helyszíni szemle és az eddig lefolytatott egyéb nyomozati cselekmények a hatályos normák alapján történtek.



Kapcsolódó cikkünk: itt!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!