Hírek

2016.01.25. 17:05

Egy-két ember képes megkeseríteni sokak életét

Dunaújváros – Nem egy elkeseredett szomszéd, hanem egy egész környék sok lakója fordult hozzánk panaszával.

Pekarek János

Több olvasónk is panaszkodott szerkesztőségünkben, hogy egyre inkább élhetetlenné válik a Szórád Márton úti toronyházak környéke: a városi köznyelv leginkább „győri panelek” néven ismeri a négy nagy épületet.

A panasz oka: néhány lakótárs, s az ő barátaik, ismerőseik. Mivel a panasztévők névtelenséget kértek, ezért csak általánosságban fogalmazva ismertethetjük a helyzetet. Adva van egy férfi, aki már megjárta a börtönt, és szabadlábon sem viselkedik másként, mintha csak a rácsok mögött kellene megvédenie magát. Csakhogy őt nem fenyegeti senki a lakóházban és annak szomszédságában – ő viszont annál inkább fenyeget! A szó szoros értelmében: például azzal, hogy felgyújtja a toronyházat (egyszer találtak is égésnyomokat a lakók az egyik villanyóra-szekrényen), vagy verést helyez kilátásba, esetleg leköpi a szomszédokat, mikor találkozik velük. Ha úgy adódik, akkor fadoronggal veri ismerőseit a lépcsőházban. Éjjel zajong, be-bedörömböl mit sem sejtőszomszédok ajtaján, veri a vaskorlátot a lépcsőházban, éjjel-nappal zenét bömböltet.

Szórád Márton út: ez az a környék, amelynek lakói rettegnek egyik lakótársuktól és barátaitól Fotó: Zsedrovits Enikő

Mindezek miatt már sokszor járt kint a rendőrség, szabálysértésért többször megbüntették az illetőt – ám a helyzet nem változott. Kérdezik a lakók, mit lehetne tenni? E kérdést mi is feltettük – több helyen. Nem lettünk okosabbak.Kiss Z. Edwardtól, a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivőjétől megtudtuk, a rendőrség csak konkrét ügyekben intézkedhet, szabálysértés vagy bűncselekmény esetében. Ilyen esetekben eddig mindig fel is léptek. Közösségellenes magatartás okán, a házirend megsértése címén az önkormányzatnak is lehet jogköre, tette hozzá.

A lakók már megkeresték a területileg illetékes önkormányzati képviselőt is, aki már tájékozódik a lehetséges lépések felől. Van lakó, aki a polgármesterhez készül, hogy előadja panaszaikat. Nem sok jóval biztat, hogy a hatályos jogszabályok szerint legfeljebb pénzbírságot róhatnak az önkormányzatok ilyen esetekben – ezek hatékonysága pedig eleve megkérdőjelezhető. Mivel a „közösségellenes magatartás” alapvetően nehezen körülírható, nem is igen várható javulás.

Az érintett férfit viselkedése miatt már élettársa is elhagyta, szülei sem tartják vele a kapcsolatot. Nagy kérdés,hogy ha a börtön sem bírta változásra, akkor mivel lehetne elfogadhatóbb életre sarkallni? Akadnak, akik véleménye szerint néhány markos embernek össze kellene fogni, és erővel példát statuálni. Mi ellenezzük ezt a felfogást. Jobb ötletre várunk. Várunk...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!