Hírek

2017.08.30. 18:05

Már teljes a létszám - Negyvenkét új diákot vettek fel a pótfelvételin az egyetemre

A tavaszi felvételit követően - augusztus elején, az oktatásért felelős miniszter döntése alapján - pótfelvételi eljárást is meghirdethetnek.

Balla Tibor

A felvételi ponthatárokat a napokban hozták nyilvánosságra.Pótfelvételire azok jelentkezhettek, akik jelentkeztek az általános eljárás során, de nem vették fel őket, vagy nem adtak be jelentkezést egyetlen felsőoktatási intézmény által meghirdetett, szeptemberben kezdődő képzésre sem. Akiket a pótfelvételi során felvettek, szintén szeptemberben kezdhetik meg tanulmányaikat. A pótfelvételiben már csak egyetlen helyre lehetett jelentkezni.A Dunaújvárosi Egyetemre a pótfelvételi eljárásban összesen negyvenketten nyertek felvételt. Ez megegyező léptékű az országos trenddel, hiszen mindenhol kevesebb jelentkező volt - mondta el lapunknak dr. Rajcsányi-Molnár Mónika, az egyetem oktatási és általános rektorhelyettese.

Dr. Rajcsányi-Molnár Mónika, oktatási és általános rektorhelyettes Fotó: AG

Dr. Rajcsányi-Molnár Mónika oktatási és általános rektorhelyettes elmondta, ez a létszám nagyon szépen kiegészíti a normál eljárásban felvett létszámot, ott ugyanis sikerült tartani az országos trenddel szemben a tavalyi létszámot. Így összességében közel ötszázan kezdik meg szeptemberben tanulmányaikat. Minden olyan szakon hirdettek pótfelvételit, amelyre az általános felvételi eljárásban kerültek be hallgatók, minden szakra jelentkeztek is. A hallgatók kétharmada műszaki informatikai szakokra, az egyharmad pedig gazdasági és kommunikációs képzésekre.

A rektorhelyettes elmondta, a jelentkezési arány a pótfelvételin mindig jóval alacsonyabb, hiszen ott már csak költségtérítéses képzések vannak. A 42 főből 33 levelező tagozatra jelentkezett, a többiek nappalira. A többség munka mellett tanul tovább.

Néhány éve már állami ösztöndíjasokat is oktatnak levelező formában. Mivel felemelték a felvételi ponthatárokat, 2009-ben még 180 ponttal be lehetett kerülni, most már 280-nal. Nagyon jó eredményeket kell elérni, és azok, akik erre képesek, azok bejutnak államilag támogatott helyre is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!