Hírek

2017.08.03. 17:25

Az állatokat is megviseli a szokatlanul nagy meleg

DUNAÚJVÁROS A kánikula legalább annyira megviseli a házi- és haszonállatokat is, mint az embereket. Fontos tehát, hogy rájuk is fokozottan figyeljünk.

Balla Tibor

Dr. Túri Árpád, a Túri Állatkórház vezetője, kisállat-specialista, klinikus szakállatorvos, a Magyar Állatorvosi Kamara lógyógyász specialistája oly módon summázza, hogy hozzávetőleg ugyanaz vonatkozik az állatokra is, mint az emberekre, ugyanúgy szenvednek a melegtől, mint mi. A legfontosabbak egyike, hogy legyen előttük mindig folyadék, hogy bármikor bőségesen ihassanak, biztosítani kell számukra, hogy árnyékba vonulhassanak, és semmiképpen nem szabad az autóban hagyni őket, ugyanis bár az UV sugárzástól a szőrük megvédi őket, de már a 30 fokos melegben is az autó belseje 10 perc alatt 70 fokosra forrósodhat, így már néhány percnyi felelőtlenségnek is súlyos egészségkárosodás vagy akár az állat elpusztulása lehet az ára.

Dr. Túri Árpád klinikus szakállatorvos azt mondja , az extrém hőterhelés az állatokat is megviseli
Fotó: Zsedrovits Enikő

Ráadásul most negyven fok körül alakul a csúcshőmérséklet. Ha megtörtént a baj, és az állat eszméletét veszti, a lehető leggyorsabban állatorvoshoz kell vinni. Addig is hűteni kell őket, amit a végtagjaiknál a legcélszerűbb hideg vizes, jeges ruhába csomagolni, mert ott hűlnek a leggyorsabban. A test nagysága is fontos, ahogy az embereknél is, az elhízott, nagytestű állatok nagyobb veszélyben vannak. Sokat számít az állatok színe is, a közvetlen napsütésnek kitett fekete kutyák jobban szenvednek, mint a fehérek.

Az egyik magyar benzinkúthálózatnál felelősen gondolkodnak. Beengedik a kutyákat a klimatizált eladótérbe is, hogy ne kelljen az autóban hagyni. Molnár Éva is bevitte spánieljét
Fotó: Zsedrovits Enikő

Az úgynevezett brachikefal kutyák, mint az angol bulldog, mopsz, shih-tzu, amelyeknek rövid az arcorri részük, a hűtőfelületük, az orrjáratuk is rövidebb, tehát jobban ki vannak téve a meleg káros hatásainak. Az állatoknál is igaz, hogy a szívbeteg, cukorbeteg egyedek számára is nagyobb problémát jelent a hőség. A gazdák jó, ha ismerik az állatok aktuális egészségügyi állapotát. A megoldás kulcsa a víz, nem csak inni, fürödni is. Az állat tudja, hogyan hűtse le magát ha adunk rá a lehetőséget.

FONTOS SZABÁLY

- Soha ne hagyjuk a tűző napon kikötve vagy kocsiba zárva!

- Kánikulában ne futtassuk kutyánkat, sétálni is csak a kora reggeli és esti órákban vigyük!

- A szívbeteg és az idős kutyákra különös gondot kell fordítanunk, hiszen ők érzékenyebbek a melegre.

- Ha a kertben, szabadon tartjuk kutyánkat, mindig legyen számára árnyékos, hűvös hely, ahol a hőség elől menedéket talál!

- Mindig biztosítsunk számára friss ivóvizet!

- A nagy melegben a kutyák étvágya is csökken, ezért etetni több részletben, az esti és a reggeli órákban célszerű.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!