Hírek

2017.06.01. 17:19

220 ezret követeltek: Ismét trükkös csalók járják a környező településeket

DARUSZENTMIKLÓS Több mint kétszázezer forintot követeltek egy kisebb csatornázási munkáért trükkös csalók egy 70 éves idős hölgytől, akit a történtek után mások csütörtökön ismét felkerestek.

Szabó Szabolcs

Az ereszcsatorna-javítók a szóbeli ígéretükkel ellentétben több százezer forintot akartak kicsalni az érintettektől. Vasárnap egy fehér mikrobusz állt meg a daruszentmiklósi ház kapuja előtt. Az otthoniak, köztük Erzsi néni, épp a teraszon üldögélt az élettársával. Három férfi szállt ki a járműből, és azt mondták, akciósan ereszcsatornát szerelnek. Erzsi néni kapva kapott az alkalmon, ugyanis a ház hátsó oldalán nincs csatorna, viszont szükség lenne rá. - Azt mondták, mindennel együtt, most akciósan 16 ezer 500 forintért megcsinálják - meséli olvasónk, aki persze semmiféle papírt, szerződést, előszerződést nem íratott alá a hirtelen jött munkásokkal, így csak a szóbeli ígéret volt a zsebében - kezdte történetét olvasónk.

- Kértük őket, jöjjenek vissza másik napon, de azt mondták, nekik csak ma, azaz csak most jó. Hát akkor legyen, mondtuk. A brigád két tagja fél óra alatt meg is csinálta a munkát, a harmadik fél pedig ott maradt velünk a teraszon.

Drótkerítést is felhelyezett a ház oldalához Erzsike néni és élettársa Fotó: Zsedrovits Enikő

A történet bajos része itt kezdődött: - Amikor készen voltak, egyikük hozott papírt, tollat, és azt mondta, „kiszámolom, mennyit fog fizetni". Na, ezen megdöbbentem, s mondtam is, hogy hiszen megbeszéltük az összeget. Osztott-szorzott és azt mondta, 220 ezer forint lenne a vége - emlékezik vissza még most is feldúltan a 70 éves hölgy a történtekre. Persze mondták ők, hogy nem erről volt szó, de csak nem hagyták békén őket a férfiak. Még azt is felajánlották a néni élettársának, hogy elviszik a bankautomatához pénzért. Szerencsére talpraesetten viselkedett olvasónk, és közölte, hogy erről szó sem lehet: - Odaadtam az összeget, amiben eredetileg megegyeztünk és mondtam, hogy adják meg a címüket, telefonszámukat, s ha úgy érezzük, hogy még tartozunk, akkor jelentkezünk. Erre persze nem voltak hajlandóak, én ekkor már tudtam, hogy csalókkal van dolgunk. S közben nyomatékosan kijelentették a munkásoknak azt is, hogy nincs több pénz a házban és nem is lesz. Az egyik férfi ettől függetlenül még megemlítette: később visszatér a többi pénzért. Ez a mondat visszhangzik azóta is Erzsi néni fejében, aggódik és fél. És azt szeretné, hogy mással ez ne történjen meg, ezért bement a rendőrségre. A megyei rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta, a dunaújvárosi kapitányságra válaszadásig nem érkezett olyan jellegű bejelentés, amely bűncselekmény elkövetésére utalt volna. Hangsúlyozta, akiben felmerül, hogy csalók áldozatává vált, azonnal jelezze a rendőrség felé.

A történet érdekessége még, hogy amikor már világossá vált a pár számára a csalás, szerették volna leolvasni a rendszámtáblát a furgonról. - Az autó elejével azonban annyira ráálltak a kerítésre, hogy ez nem sikerült. Az autó hátulját pedig felnyitották, és úgy indultak el vele. Közel 50 méter után hajtották le, már nem láttam a rendszámtáblát - érzékelteti olvasónk, mennyire rutinosak és felkészültek lehettek a csalók. Információink szerint egyébként nem csak Daruszentmiklóson, de Kulcson is jártak az ereszcsatorna-javítók.

- Mivel fenyegetőztek, így lépnünk kellett. Ezért az élettársammal vásároltunk 30 méter drótkerítést, amelyet már fel is helyeztünk - talán ez majd visszatartja őket, ha megpróbálnák visszabontani az említett csatornarészt. Megerősítettük a zárakat, hiába, tartunk tőle, hogy újra megáll majd a ház előtt a furgonjuk - tette hozzá ottjártunkkor Erzsi néni, aki csütörtökön ismét felkereste lapunkat. - A reggeli órákban ismét egy gyanús kocsi állt meg a ház előtt. Megkérdeztem, mi járatban van itt. A férfi annyit felelt, hogy paplant árul. Elküldtem, a szomszédok mondták, hogy több helyen is próbálkozott, leginkább ott, ahol egyedülállók, vagy kisgyermekes családok élnek. A gépjármű rendszámát sikerült feljegyezni. Remélem, több hívatlan vendég már nem érkezik. Bizalmatlanok lettünk, aggódunk - zárta beszélgetésünket Erzsike néni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!