Hírek

2017.06.20. 16:45

Csillaglesen az égfürkészek - Jupitert és holdjait kémlelték az amatőr csillagászok

BARACS /KISAPOSTAG Ismét akcióban találtuk a Baracsi Orion Csillagász Szakkör tagjait és a hozzájuk csatlakozó érdeklődőket. Múlt hét szerdán a Kisapostagi Repülőtér betonperonján állították fel távcsöveiket az amatőr csillagászok, hogy jobban szemügyre vehessék az égbolt aznapi bolygóit, csillagait.

Horváth László

Dr. Horváth Zsolt vezetésével idén márciustól működő szakkör célja a csillagászat szélesebb körben való megismertetése, amelyhez segítséget is kaptak nem régen. Lisovszky Sándor és Nagy Richárd csillagászok jóvoltából Baracsra és Kisapostagra is jutott adományként egy-egy nagy teljesítményű 76/700 newton rendszerű eszköz, állvánnyal együtt. Az amatőr csillagászok szerdán a Jupiterrel és holdjaival ismerkedtek. Az összejövetel egyben távcsőbontó eseménynek is nevezhető, hiszen a kisapostagi messzelátó szerkezetet most csomagolták ki először használatra.

Zsigmond Luca és Gréta először vett részt csillaglesen. Nagy érdeklődéssel vizsgálják a látcső minden porcikáját Fotó: H. L.

A késő estig tartó észlelésre az említett községeken kívül még Dunaújvárosból is érkeztek érdeklődők. Ahogy a kémlelés közben megtapasztaltuk, korhatár nélküli ez a hobbi, vagy komolyabban véve tudomány.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!