Hírek

2017.06.16. 19:06

Csantavéri látogatás - Közel harminc éves a kapcsolat

Ma már huszonkilenc éves hagyománynak megfelelően ez évben is dunaújvárosi küldöttség látogatott a vajdasági Csantavérre, a háromnapos csantavéri falunapra.

Szabó Tamás

A délelőtt első, kihagyhatatlan programja a szabadkai piacra való kilátogatás volt. Itt olcsó és nagyon gazdag a választék ruhaneműből és műszaki cikkből, élelmiszerekből és kozmetikai cikkekből. A sok helyen kínált túrós burek is több vendéget étkezésre csábított, aki megkóstolta, nem csalódott benne.

A Csantavérre érkezett harminctagú küldöttséget több helyszínre irányították. A küldöttség négytagú képviselőjét a faluközösség vezetője, Földi Márta fogadta a településre érkező testvértelepülések, Akasztó, Visnyevác, és Dunaújváros küldöttségével együtt. A dunaújvárosi küldöttség vezetője Szabó Tamás, a Pentele Hagyományőrző Egyesület elnöke volt. Vele tartott többek között Cs. Fekete Györgyi médiaszakember, Kóbor Etelka, a Városalapító Egyesület elnöke, dr. Horváthné Lázár Gabriella, a pentelei énekkar vezetője.

A polgármesteri fogadáson balról áll: Burány Ferenc (Csantavér alpolgármestere), Suhajda Antal (Akasztó polgármestere), a helyi Nyugdíjas Klub vezetője, Szabó Tamás, ülnek balról: Cs. Fekete Györgyi, Stadler József (Akasztó) és dr. Horváthné Lázár Gabriella Dunaújvárosból Fotó: amatőr felvétel

Ezzel egy időben a sportpályán leány és fiú foci, valamint röplabda- és kosárlabdatornán mérkőztek meg egymással a küldöttségek csapatai. A női labdarúgócsapatunk, a hagyományt tisztelve Pentele néven vett részt a négycsapatos tornán. A házigazdák A és B csapata mellett a szerb első osztályba jutott Magyarkanizsa csapata vett részt a küzdelmekben, körmérkőzés keretében. A Csantavér A és B csapatát remek játékkal magabiztosan győzte le csapatunk. A Magyarkanizsa csapatával szoros mérkőzésen 2-2-es döntetlent értünk el, és jobb gólkülönbséggel, több rúgott góllal megnyertük a tornát.

A mérkőzéseken Vígh György mester az alábbi játékosokat szerepeltette: Szabó Zsófia, Szabó Alexandra, Somogyi Dóra, Teleki Szabrina, Schnierer Fanni, Deák Izabella, Sas Viktória, Bota Emília, Gulyás Zsanett, Gyolcsos Gyöngyi és Fülöp Csenge. A Pentele csapata jó játékkal, helyenként tetszetős megoldásokkal bizonyította, hogy megérdemelten szerezte meg az első helyet.

A bográcsos főzőverseny, 15 órakor kezdődött, amelyre a dunaújvárosiak erős csapattal neveztek. Sztankovics László önkormányzati képviselő szerbül beszélve irányított, de ott volt a csapatában ifj. Szabó Tamás, a Rudas kollégiumvezetője, és nem hiányzott a csapatból és a főkostoló mester Móder Rezső sem. Tűzmesterként Kiss Zoltán buszsofőr jeleskedett. Az adagokat Kádár Brigitta, a Hild iskola gazdasági vezetője porciózta ki. A csantavéri barátokkal, Kelemen Tiborral és Ivkovics Tihamérrel együtt megfőzött zuzapörkölt olyan jól sikerült, hogy az értékelő zsűri már csak üres bográcsot talált a helyszínen.

Az ünnepi műsor 19 órakor kezdődött, ahol a színpadon a polgármesterek, dunaújvárosi részről pedig Szabó Tamás egyesületi elnök méltatta a települések közötti kapcsolat fontosságát. Ezt követően a jó hangulatról Tornyosi Zsiványok mulatós magyar zenekara gondoskodott...

Vasárnap délelőtt fiákeros felvonulás, szent mise, délután pedig lóverseny majd az esti népünnepély egy népszerű rockegyüttes fellépése után a budapesti operett színház művésze, Dolhai Attila előadásával zárult.

A vajdasági település az észak-bácskai körzetben, Szabadkától délkeleti irányban 17 km-re fekszik. Csantavér 92,4 százaléka vallotta magát magyarnak a legutóbbi népszámlálás alkalmával 2002-ben, és ezzel az aránnyal Csantavér az egyik leghomogénebb, viszonylag nagy magyar településnek számít a Délvidéken.

A Dunaújvárosi Pentele városrész civil szervezetei már több mint negyed évszázada ápolják a baráti kapcsolatokat a Vajdaságban lévő Csantavér magyar közösségével. A kapcsolat ezzel a látogatással is csak erősödött. Az első kapcsolatot a Pentele női focicsapatának látogatása jelentette, amely napjainkra kulturális és hagyományőrző kapcsolatokkal bővült.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!