Hírek

2017.05.09. 14:15

Érettségidény: megoldható matekpéldák sora

Ritka az ilyen: főként mosolygós és elégedett diákokkal találkoztunk a keddi matematika értettségi után. Boldogító számtan.

MTI

- Bár a feladatsorok között síkgeometria, statisztika és koordinátageometria is előzetesen jóval nehezebbre számítottunk. Remélem ez majd az eredményben is megmutatkozik, hiszen nagyon kellenek a pontok a felvételihez - nyilatkozták a matematika érettségi után a Dunaújvárosi Hírlapnak megszólaló vizsgázók, akik szerdán reggel már a történelem tantárgy vizsgafeladataival birkóznak majd.

A matematika írásbelikkel folytatódtak az érettségi vizsgák, a diákok emelt és középszinten adhattak számot tudásukról. A korábbi szabályozáshoz képest a középszinten megkövetelt ismeretek nem haladták meg jelentősen az eddigieket - a gráfok és a statisztika-valószínűség témakörében jelenik meg néhány új követelmény - volt olvasható még az érettségi előtt az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet honlapján.

Egy bizakodó tekintet a matek érettségi előtt. Képünkön Kustor Dorina a Bánki szakgimnázium 12/E. osztályos tanulója
Fotó:Ady Géza

A középszintű írásbeli vizsgarész második részében, illetve az emelt szintű írásbeli vizsgarész második részében a feladatok több részkérdésből álltak már az új vizsgaleírás szerint, mivel az elmúlt évek feladatsorainak elemzése azt mutatta, hogy a diákok számára nagyon hátrányos a 10-16 pontos, részkérdéseket nem tartalmazó feladatok kitűzése. Az emelt szintű írásbeli feladatsor összeállításakor irányadó arányok megváltoznak, a gondolkodási módszerek eddigi 25 százalékos aránya 20 százalékra csökkent, az algebra eddigi 20 százalékos aránya 25 százalékra nőtt.

Középszinten síkgeometria, egyenletek, függvények és koordinátageometria, statisztika - főként e feladatok jelentették a keddi érettségi gerincét. Középszinten 3, emelt szinten pedig 4 órája volt a 75 ezer érettségiző diáknak.

- Mi nagyjából erre készültünk. Szinte átfogóan, minden területről kaptunk feladatokat, de összességében megoldható volt - válaszolták a Dunaújvárosi Hírlapnak jóval a megszabott időkeret előtt végzett vizsgázók a Széchenyi gimnázium előtt. Többségük elégedetten nyilatkozott, mint fogalmaztak, bíznak abban, hogy legalább 70-80 százalékot is eléri majd az általuk megoldott feladatsor.

A korábbi években a matek igazi mumusnak számított azok körében, akik középfokú tanulmányaik alatt nem igazán kerültek szorosabb kapcsolatba e tudományterülettel. Egy-két érintett tanuló most is azon az állásponton volt, hogy "csak görbüljön", ám jelentős részük úgy látta a vizsga után, hogy eredményes két-három órán van túl.

Az első feladatlap 10 feladatot tartalmazott, ezek az alapfogalmak, definíciók, egyszerű összefüggések ismeretét voltak hivatottak ellenőrizni. A II. feladatlap két részre oszlott. Az A rész három feladatot tartalmazott, ezek egy vagy több kérdésből álltak. A B rész három, egymással megegyező pontszámú feladatot foglalt magában, ezek közül a vizsgázó választása szerint kettőt kellett megoldani, és csak ez a kettő értékelhető.

A matematika emelt szintű írásbeli két részből áll, a vizsgázó a rendelkezésére álló időt azonban tetszése szerint oszthatta be az I. és a II. rész, illetve az egyes feladatok között, és azok megoldásának sorrendjét is meghatározhatta.

Az érettségi dolgozatok javítása és értékelése központilag kidolgozott javítási-értékelési útmutatók alapján történik. Matematikából idegen nyelven is érettségiznek, középszinten 1766 vizsgázó angol, francia, horvát, német, olasz, orosz, román, spanyol, szerb vagy szlovák nyelven, emelt szinten pedig 74 vizsgázó angol, francia, német, spanyol vagy szerb nyelven írta érettségijét. A sajtóhírek szerint angol nyelven matematikából középszinten érettségizők feladatsorában az egyik feladat hibás volt, ám ezt javították, így folytatódhatott az érettségi.

Szerdán a történelem érettségi írásbeli feladatait kell megoldaniuk a diákoknak.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!