Hírek

2016.09.13. 19:30

Gyógyító szentünk - Elkészült Szent Pantaleon szobrának gipszmintája

Dunaújváros - Ha minden a tervek szerint alakul, a jövő év elején Szent Pantaleon szobra fogadja majd a helyi kórházba érkezőket. Gyógyító emlékezés.

Szabó Szabolcs

A Szent Pantaleon Kórház auditóriumában tegnap délután mutatták be a Rohonczi ROHO István képzőművész által megformázott Szent Pantaleon szobor gipszmintáját, amelyet a tervek szerint egy nyolcszögletű kis szőkőkúttal avatnának majd fel a jövő év elején a kórház bejáratához közeli parkos részen. A szobor felállítását a helyi önkormányzat (is) támogatja kétmillió forinttal.

A Szent Pantaleont megformázó 160 centiméteres, egyelőre még csak gipszből elkészült szobor mintájának leleplezésére rendezett ünnepségen dr. Mészáros Lajos, a kórház főigazgatója elmondta, a szoborállítás ötletével az alkotó másfél évvel ezelőtt kereste meg az intézményt.

- Örömmel fogadtuk be és támogattuk a kezdeményezést, hiszen számunkra kiemelten fontos, hogy méltó emléket állítsunk a kórház névadójának - tette hozzá.

Dr. Dorkota Lajos, Cserna Gábor, Rohonczi István, dr. Mészáros Lajos, dr. Galambos Dénes közösen leleplezték le a gipszszobrot Fotó: Ady Géza

Cserna Gábor, polgármester kifejtette, e szoborállítás olyan ügy, amely egy egész közösség számára hordoz üzenetet, így a város önkormányzata kétmillió forinttal támogatja a kezdeményezést.

További szükséges források felkutatásáról és megszerzéséről beszélt dr. Galambos Dénes országgyűlési képviselő, aki emlékeztetett arra is, hogy a jelenleg több 140 ezer embert ellátó egészségügyi intézmény éppen negyedszázada vette fel a szent gyógyító nevét, így a jeles évforduló is alkalmat kínál arra, hogy egy remek alkotással emlékezzük a névadó munkásságára.

Szent Pantaleon életéről, pályájáról és a nevét egykoron viselő monostorról szólt Keszi Tamás régész és Kovács István görögkatolikus parókus előadása. Az ünnepség zárásaként pedig az alkotó, Rohonczi ROHO István mutatta be részletesen a szoborkészítés tervezési és megformálási fázisait, valamint beszélt arról is milyen források alapján mintázta meg Szent Pantaleon egész alakos szobrát, amely a tervek szerint egy nyolcszögletű kis szökőkúttal is kiegészül majd.

A szobor kezdeményezői remélik, hogy egy széles társadalmi összefogás keretében sikerül előteremteni a szoborállításhoz szükséges forrásokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!