Hírek

2015.09.30. 18:51

Átadták a Virágos Dunaújvárosért-díjakat

Dunaújváros – Nehéz dolga volt a zsűrinek, amikor el kellett dönteni, hogy kiknek ítélik oda a Virágos Dunaújvárosért verseny díjait.

Körmendi Erzsébet

Nagyon sok szép erkély, előkert, vállalkozás, intézmény, virágláda van a városban. Az eredményhirdetés szerdán volt. Cserna Gábor polgármester köszöntötte a virágosítási verseny díjkiosztóján a résztvevőket. Elmondta:

– Ez a kezdeményezés mára a legszebb hagyományokkal bíró versengéssé nőtte ki magát. Egyre népszerűbb Dunaújváros polgárai között, amit a beérkezett nevezések számából is látok. Büszke vagyok arra, hogy mi, dunaújvárosiak, szemet gyönyörködtető virágoskerteket, erkélyeket, előkerteket varázsolunk – sok munkával! – önmagunk és az arra járók gyönyörűségére. Hiszen a szépre önkéntelenül is rácsodálkozunk. Nem csupán nekünk, dunaújvárosiaknak fontos a virágos környezet. Idelátogató vendégeink előtt is kiemeli Dunaújváros és polgárai igényességét. Azt, hogy nekünk fontos környezetünk szépsége, annak védelme.

A zsűri tagjainak nehéz dolguk volt, mert rengeteg gyönyörű, virágos tercia közül kellett választaniuk, ezért több 3. helyezést is odaítéltek. Petrovickijné dr. Angerer Ildikó környezetvédelmi vezető ügyintéző elmondta a díjátadón, hogy 75 jelentkező összesen 90 pályázatot adott be. A legszebb virágosított intézményudvar, homlokzat és előkert kategória dobogósai: harmadik a Gárdonyi iskola és a rendőrkapitányság, második a Katica óvodai egység és az Útkeresés Segítő Szolgálat hajléktalan centruma, első a Jószolgálati Otthon Bercsényi utcai gondozóháza. Az otthon Liget közi napközi pedig különdíjas.

A legszebben virágosított vállalkozásnak járó elismerést a Forgó Kft. képviselője vehette át. Második a Bak Roll, harmadik a Perjési Kipufogó Centrum. A családi házas előkertek tulajdonosai közül Varga Sándorné állhatott a képzeletbeli dobogó legfelső fokára. Őt Pék Istvánné és Horváth Antalné követte. A legszebb virágosított ablak és franciaerkély Bogó Gáborné. Második helyezett Somogyi Lajosné. Harmadik: Benkovics Mariann, Bognár Csilla, Figur Jánosné, Végh Lajosné. Az erkélyek közül Zsoldos Mónikáé a legszebb. Második: Gál Károly, Kirilla Elvira. Harmadik: Bacs Istvánné, Markovits Istvánné, Pataki Istvánné, Rákli Jánosné, Szaksz Ferenc, Tóth Józsefné, Wernitzer Jenőné. Különdíjasok: Bogó Gáborné és Dombrovszki Ferencné. Új kategóriaként értékelték a közterületi virágládákat. A legszebbért járó jutalmat Naszladi Ferencné vehette át, második Rutai Réka. Szintén újdonság a közterületi előkert, amelyre 38 pályázat érkezett, és tényleg nehéz volt a döntés. Első helyezett Horváth Istvánné. Másodikok lettek: Becs Albin, Juhász Imréné, Kozár Tivadarné, Szenczi Györgyné és Oroszi Miklós. Harmadikok: Gerzsenyi Béláné, Gyöngyi Ildikó, Márta Mihály, Nagy Imre, Nemoda Józsefné, Rákli Jánosné, Sraj Istvánné, valamint a Munkácsy utca 1-7, valamint az Esze Tamás utca 13-13/a társasház. Különdíjas Horváth Csilla és a Lajos király körút 10. lépcsőház.

Végül Aranyi Józsefné, Makovits Istvánné, Wernitzer Jenőné jubileumi díjban részesült, mert 10 éve hűséges pályázói a város virágosítási versenyének.

Alig lát, mégis műveli a kertet

Horváth Istvánné a legszebb előkert kialakítója (Római 24.) két agydaganatműtét után szinte teljesen elveszítette a látását, mégis kertészkedik. Sokan megállnak az alkotása előtt, gyönyörködnek. Az asszony meggyőződése: szeretet kell a virágoknak. Ő beszélget hozzájuk. A színpompa a lelki harmóniát tükrözi. A rózsa a kedvence, melléjük naptűrőket ültetett, hogy bírják az állandó verőfényt, és kő állatkákkal színesítette az összképet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!