Hírek

2015.07.04. 13:04

Támadnak a kullancsok!

Dunaújváros – Az enyhe tél és az elmúlt hónapok időjárása egyaránt kedvezett a vérszívók elszaporodásának. Az ebből fakadó veszélyekre hívja fel a figyelmet Dózsáné dr. Sasvári Ildikó járási tiszti főorvos.

Körmendi Erzsébet

A családok, baráti társaságok nyáron sok időt töltenek a szabadban, gyakran kirándulnak, és a felhőtlen kikapcsolódás közben nem is gondolnak a veszélyekre. Pedig fő az óvatosság – például a kullancsfronton.

Ez a betegségeket is terjesztő vérszívó legnagyobb számban az erdőkben, bokros, fás, sűrű aljnövényzetű területeken fordul elő. Tudni kell azonban, városi környezetben is megtalálható, különösen az összefüggő növényzettel borított kisebb-nagyobb területeken, így parkokban és családi házak kertjeiben, a magas fűvel benőtt, elhanyagolt területeken és a települések határában. A kertekbe a háziállatok, kutyák, macskák, a madarak és vadon élő kisemlősök viszik be. Tehát séták, túrák után mindig ellenőrizzék kedvencük bundáját, mert ezzel a körültekintő bánásmóddal megóvják az állatot és önmagukat, családtagjaikat is a bajtól.

Ady Orsolya Lajkát vizsgálja át a Duna-parti séta után
Fotó: A. G.

Dózsáné dr. Sasvári Ildikó járási tiszti főorvos hasznos tanácsai a következők... Erdei túrák alkalmával használjunk kullancsriasztó szereket, bőrünkre és ruházatunkra juttatva. Viseljünk világos színű, hosszú ujjú, galléros inget, valamint sűrű szövésű, szintén világos színű nadrágot. A világos ruházaton ugyanis sokkal könnyebb észrevenni a sötét színű kullancsokat. Az inget tűrjük be a nadrágba, a nadrág szárát pedig a zokniba, vagy a bakancsszárba. A túra, séta alatt rendszeresen pillantsunk a ruházatunkra, így a rajtunk mászó kullancsokat hamar észrevehetjük. Nem lehet eléggé hangsúlyozni a bőrbe fúródott, táplálkozását megkezdő kullancs mihamarabbi eltávolításának fontosságát, mert ez általában eredményes módszer a kórokozók átvitelének megakadályozására. Gondosan át kell vizsgálni azokat a bőrfelületeket, elsősorban a hajlatokat és a deréktájékot, ahová a kullancsok előszeretettel befúrják magukat. Mivel a kifejlett kullancs a vérszívás megkezdésekor anyajegyre is hasonlíthat, figyelmes keresésre van szükség. Az eltávolításhoz legalkalmasabb egy vékony hegyű csipesz, amellyel a kullancs a bőrhöz legközelebb eső részénél ragadható meg, anélkül, hogy utótestét összenyomnánk. A kullancsot ezután határozott mozdulattal kihúzzuk rögzülési pontjából.

A bőrből történő eltávolításhoz speciális kullancs-eltávolító kanál is vásárolható. Szükség esetén azonban két körmünk közé fogva, óvatosan is kihúzható a kullancs, mert az a legfontosabb, hogy hamar eltávolítsuk bőrünkből. Célszerű a befúródott kullancs helyét és eltávolításának idejét naptárunkba feljegyezni, hogy szükség esetén az orvost megfelelően tájékoztathassuk a kullancscsípés időpontjáról. Azonnal keressük fel a háziorvosunkat, ha a csípés után néhány nappal, héttel láz, fejfájás, izomfájdalom, gyengeség, idegrendszeri tünet, bőrpír jelentkezik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!