Hírek

2015.03.29. 16:04

Vonatmentéstől parktakarításon át a madárodúkig - Közösségi szolgálat a tűzoltóságnál

Sok városi középiskolás a helyi tűzoltóság segítségével teljesíti a közösségi szolgálat dolgos óráit.

Szabó Szabolcs

– Én nem megyek senkiért. Mi adunk egy lehetőséget, kitalálunk egy keretet, miként is lehetne tartalommal megtölteni a közösségi szolgálat óráit. Ha tetszik, lehet csatlakozni, ám muszájból nem fog menni. Előfeltétel, hogy a diák motivált legyen – mondja Orosz Csaba tűzoltó alezredes, a Dunaújvárosi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság vezetője.

A helyi tűzoltóparancsnokságnak minden városi középiskolával van együttműködési szerződése, így a – kötelezően elvárt – közösségi szolgálat dolgos óráit több száz középiskolás diák a tűzoltóság segítségével végzi el.

Házépítők – Orosz Csaba (b) is besegített a madárodúk összeillesztésénél a Széchenyiben
Fotó: A. G.

– A fiatalok számos lehetőség közül választhatnak. A mi hozzáállásunk annyiban foglalható össze, ha valamit csinálunk, akkor azt csináljuk rendesen és legyen értelme, célja egy-egy elvégzett feladatnak. Ennek szellemében dolgoztak a közösségi szolgálat keretében a diákok például a belvárosba költöző Muki kisvonat felújításán, az erdei tornapálya megújításán, vagy a tűzoltóság falának festésén is. Emellett szerveztünk és rendeztünk már kiállítást és egyéb közösségi esemény is, de az alapfokú tűzoltó tanfolyam elvégzésére is van lehetőség – összegzi a közösségi szolgálat nyújotta lehetőségek tárházát Orosz Csaba, aki az egyik legutóbbi közös akciót említi példaként:

– Jött az ötlet, ha tudunk szerezni leselejtezett, de még újrafelhasználható faanyagot, akkor a diákok készíthetnének madáretetőket, madárodúkat. A programot koordináló pedagógusokkal mi is meglepődtünk, hogy milyen sok diák csatlakozott a kezdeményezéshez. Azért nem ment, megy ez ilyen egyszerűen, hiszen nagyjából nulla forintból kell előteremteni mindent. Itt jönnek a képbe a bevonható támogatók, akik ezúttal is hatalmas segítséget nyújtottak. Az alapötlet aztán továbbfejlődött, így a széchenyis és a bánkis diákok ki is festették az elkészült madárodúkat. Az elkészült darabokból pedig kiállítást is rendeztünk a Kisbiológusok találkozóján. Némi programajánló: a színes kis odúk még láthatók a Széchenyi gimnázium Szivacs Galériájában – teszi hozzá Orosz Csaba, aki már a következő „bevetésről” is beszámol:

– Április 11-én, jövő héten szombaton egy szélesebb civil összefogás keretében szeretnénk kitakarítani a Lebuki patak partját és környékét. Az akcióhoz csatlakozott már a vízi társulat és a Dunaferr Horgászegyesület is. Remélem, sokan leszünk!

 

Kötelezően választható

2016 január elseje után az érettségi vizsga bizonyítvány kiadásának feltétele 50 óra „közösségi szolgálat” elvégzésének igazolása. A hivatalos definíció szerint – Közösségi szolgálat: szociális, környezetvédelmi, a tanuló helyi közösségének javát szolgáló, szervezett keretek között folytatott, anyagi érdektől független, egyéni vagy csoportos tevékenység és annak pedagógiai feldolgozása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!