Hírek

2015.03.17. 17:25

Fogyatkozni fog - Csak védőüvegen át nézzük a Napot!

A Bánki középiskolában reggel 9 és délután fél egy között szakértők mutatják a napfogyatkozást.

Pekarek János

Részleges napfogyatkozást láthatunk Magyarországon, pénteken, azaz március 20-án délelőtt. A jelenség az egész országban észlelhető lesz.

Budapesten a napfogyatkozás kezdete délelőtt 9 óra 39 perc 32 másodperckor lesz. A jelenség a maximumát 10 óra 48 perckor éri el, a napfogyatkozás pedig 11 óra 59 perc 47 másodperckor fejeződik be.

Egy térkép arról, honnan látható teljes és honnan részleges napfogyatkozás pénteken délelőtt, kevéssel fél kilenc után. Fotó: idokep.hu

Ez teljes napfogyatkozás: vagyis lesz a Földnek olyan sávja, ahonnan nézve a Hold (ami négyszázszor kisebb, mint a Nap, ám négyszázszor közelebb is van hozzánk) teljesen eltakarja központi égitestünket. Ez a sáv azonban tőlünk távol, az Atlanti-óceán felett húzódik majd, a hozzánk legközelebb eső szárazföld, ahonnan a teljes napfogyatkozás látható, a Feröer-szigeteken van.

Tőlünk nézve a napkorong 58,4 százaléka lesz takarásban: ez már érzékelhető sötétedést okoz.

Ennek ellenére nagyon fontos, hogy senki ne nézzen közvetlenül a Napba, még a fogyatkozás idején sem! Ne kísérletezzünk kormozott üveggel, túlexponált filmnegatívval, sem olyan szemüveggel, amelyen nincs rajta egyértelműen, hogy alkalmas a napfogyatkozás megtekintésére! Ilyen szemüveg hiányában a legegyszerűbb az ívhegesztéshez használt sötét üvegek használata: legalább a 12-es fokozatra van szükség!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!