Hírek

2015.02.17. 16:05

Készültségben a belvíz miatt

Dunaújváros – Ár- és belvízvédelmi felkészülés, a kisvízfolyások ellenőrzése: szakemberek tanácskoztak az ügyben.

Pekarek János

Országszerte mintegy százezer hektárt borít belvíz: ebből ötvenötezer hektár a vetés- vagy a szántóterület. Nem jobb a helyzet Fejér megyében sem, különösen a mélyebben fekvő részeken. Az ok egyértelmű: a rendkívül csapadékos őszre következő esőben és hóban ugyancsak bővelkedő tél. A mi vidékünkön átlagosan hatvan százalékkal több nedvesség hullott, mint a megszokottnak nevezhető években. Ez meg is látszik a földeken, sőt, helyenként a települések belterületén is. A Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságon ezért is rendeztek egyeztető értekezletet hétfőn délután , a belvíz elleni védekezésről. Több fontos szempontra felhívták a figyelmet!

Egy belvízzel telt árokszakasz Adony határában a múlt héten. Fontosak a működőképes árkok! (Fotó: Zsedrovits Enikő)

Fejér megyében összesen 1800 hektárt öntött el a belvíz, ebből 1100 hektár a rét, legelő, 700 hektár termőföld: így áll pillanatnyilag a belvízhelyzet mifelénk. Vagyis: nagyon rosszul! S könnyen lehet, hogy a tavasszal még tovább romlik majd a földek állapota, ha ismét bő esőzésekkel köszönt be a melegebb évszak.

A földek ugyanis száz százalékban telítettek csapadékkal, több vizet már nem tudnak befogadni. A lakott területeket veszélyeztető belvízi elöntések megelőzése, illetve a már bekövetkezett vízkárok mértékének csökkentése érdekében a katasztrófavédelem megyei szervezetei megkezdték a belterületi vízelvezető rendszerek, valamint a kisvízfolyások ellenőrzését. Ennek célja a karbantartás hiányosságaiból bekövetkező vízkárok megelőzése.

Fontos, hogy a településeken átvezető árkok és átereszek megfelelően ki legyenek tisztítva, hogy esőzések alkalmával minden esetben képesek legyenek a csapadékvíz elvezetésére, hangsúlyozták a katasztrófavédők.

Emlékezetes, hogy a 2000-es évek elején például Sárbogárdon okozott katasztrofális helyzetet a hirtelen lezúduló, óriási mennyiségű eső. Akkor egész utcákat öntött el a víz a sárréti kisvárosban, házak dőltek össze, családok váltak otthontalanná, jórészt az elhanyagolt vagy beszántott vízelvezető árkok miatt. A szakemberek most is hangsúlyozták, hogy a belterületi ingatlanok előtti árkok karbantartása az önkormányzatok, a gazdálkodó szervezetek és az ingatlantulajdonosok felelőssége.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!