Hírek

2014.12.04. 14:25

Ablakos ügyek: több tízezer forinttal könnyítettek meg idős embereket

Dunaújváros - Ne a küszöbön állva döntsünk több tízezer vagy százezer forintot érő ügyekben: ezt kérjük ismét!

Pekarek János

Kénytelenek vagyunk ismét felhívni a figyelmet azokra a vállalkozókra, akik többnyire idős emberek pénzének ablakszigetelés és -javítás ürügyén, előleg formájában történő lenyúlására szakosodtak. Azért fogalmazunk így, mert csak csütörtökön ketten keresték fel szerkesztőségünket azzal, hogy idős hozzátartozóikat több tízezer forinttal könnyítették meg.

Az úgynevezett vállalkozók módszerét most már kívülről ismerjük. Úgy kezdődik, hogy becsengetnek a lakásba, az idős ember ajtót nyit és itt tulajdonképpen már el is dőlt a mérkőzés.

Két határozott, jó fellépésű fiatalember áll ugyanis a küszöbön. Azt mondják, hogy szigetelni kell (!) az ablakokat, mert az uniós előírások ezt követelik, a hőfénykép azt mutatja, hogy sok energia szökik el a lakásból, ezért a közös képviselő őket küldte.

Az igaz, hogy az ablakokon sok energia megy kárba. Azonban nem így kell segíteni ezen! Képünk csak illusztráció

Fellépésük hatásfokáról csak annyit, hogy egyik panaszosunk, egy egyedül élő, 78 éves úr úgy írta alá az állapotfelmérő ívet , hogy az emberek, akiket a közös képviselő küldött (természetesen nem ő küldte őket), be sem tették lábukat a lakásba, viszont eltettek hatvanezer forintot, amit visszaadni, ezt már tudjuk a korábbi esetekben született levelezésekből, sajnos, a cégnek nem áll módjában...

Egyébként ennek a 78 éves panaszosunknak az ablakait, jutott eszébe az úrnak, persze már későn, öt évvel ezelőtt már szigetelték.

Azt javasoljuk mindenkinek, hogy az ajtón bekopogó-becsengető vállalkozókkal semmilyen üzletet ne kössenek, akárkire hivatkozzanak is, akármilyen ügyben! Tehát: nem csak ablakszigetelés ügyben, hanem semmilyen más ügyben ne, ismételjük: ne írjanak alá megállapodást a küszöbön! Ennél jobban már csak azt hangsúlyozzuk, hogy különösen ne engedjenek be senkit a lakásba! Még akkor se, ha az illetőt a közös képviselő, az energiahivatal vagy egyenesen az Európai Unió küldte ...

Akár ablakfelújításról, akár szigetelésről, új radiátorról vagy ablakpárkányról van szó (ilyen üzleteket is kötöttek már ezek a vállalkozók), az egyetlen helyes megoldás, ha mi magunk keresünk vállalkozót, lehetőleg helyben, olyat, akit ellenőrizni is tudunk, akihez tájékozott rokonunkkal vagy ismerősünkkel megyünk el, s csak akkor, ha alapos megfontolás után úgy döntöttünk, hogy nekünk arra a termékre vagy szolgáltatásra szükségünk van. Nem pedig a küszöbön, fél perc alatt kell meghoznunk ezt a döntést!

Aki pedig mégis beleesett ebbe a hibába, annak csak azt tanácsolhatjuk, hogy levélben mondja le a rendelést, s a vállalkozót jelentse fel a rendőrségen, az adóhivatalnál!

Az a legrosszabb az ilyen történetekben, hogy alig van valami, amibe beleköthetünk. Ha egyszer rákerült az aláírás a papírra (amire sokszor azt is rákörmölik, hogy nem kötelező ), akkor már nagyon nehéz bebizonyítani, hogy csalárd módon, a megrendelő megtévesztésével csalták ki az előleget vagy az állapotfelmérés díját!

Pedig így van. Mellékelt példánkból jól látszik, milyen nehéz jól reagálni egy ilyen, váratlanul érkező kihívásra: még az is megrendelte az ablakszigetelést, akinél már elvégezték ezt a munkát...

Ne ugorjanak be: mindig van lehetőség máskor, mástól megrendelni!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!