Hírek

2014.12.12. 18:50

Sokak szerint feleslegesek a csuklós buszok a temető felé

Dunaújváros - A város egyik legérzékenyebb témájáról, a buszjáratokról rendeztek fórumot Pentelén. Újabb következik!

Pekarek János

Ha azt mondom, hogy legalább annyira megtelt a Pentele klub helyisége a csütörtök délutáni Volán-fórum alkalmával, mint a legjobb nótaénekesek estje alkalmával, akkor nagyjából érzékeltettem, mennyire érdekelte a rendezvény a helybelieket.

Csütörtökön négykor jöttek össze a klubban azok, akiknek volt mondanivalójuk a Hingyi László önkormányzati képviselő által összehívott, a városrész buszközlekedésével, tömegközlekedési kapcsolataival foglalkozó fórumon.

A zsúfolásig telt teremben szenvedélyes hangú felszólalások hangzottak el a Volán-fórumon (Fotó: Ady Géza)

Az ügyet, ahogyan azt a képviselőtől megtudtuk, egy aláírásgyűjtési akció indította el, amelyet a Temető utcában lakók kezdeményeztek, és amelyről lapunk is beszámolt. Az utcában élők ugyanis nehezményezték, hogy sokszor majdnem üres buszok dübörögnek fel az utcán, néhány centiméterre a házfalaktól. Ezt fölöslegesnek vélik. Szeretnék, ha szóló (nem csuklós) buszok járnának arra. Vagy pedig: a szomszédos Frangepán utcával hangolnák össze a buszközlekedést. A Temető utca vagy fölfelé legyen egyirányú a jövőben, kérték, vagy lefelé: a másik irányt a Frangepán utcára vezessék.

Ez talán még megoldható lenne csakhogy a Frangepán utca, Temető utca találkozása igen meredek, télen, jegesedéskor ez nagyon balesetveszélyes! Ezt mondta Tóth Kálmán helyi képviselő is lapunknak.

Emellett szóbakerült az is, hogy van a Temető utcában egy csatornafedél, amely mindegyik nagytömegű autóbusz elhaladtakor cefetül zörög: ezt csináltassák meg!

Továbbá: Állítsák vissza a 22-es jelzésű buszt, vagy pedig hangolják össze a 29-est a 18-assal, hogy Penteléről legyen esély viszonylag könnyen elérni a városi vasútállomást.

Az Alba Volán képviselőinek válasza az volt, hogy utánanéznek, milyen költségvonzattal lehetne megvalósítani az egyes elképzeléseket? Az elhangzottak szerint legalább két megoldási lehetőség van.

Mivel a Temető utcában külön buszokat közlekedtetni lehetetlenség: azokat csak a városi buszhálózat keretébe lehet illeszteni, így kiesik az a javaslat, hogy a temetőhöz csak szóló buszok járjanak. Mivel a járatok útbaejtik a volt szovjet laktanya környékén lévő ipartelepeket, a szóló buszok ezt a viszonylatot képtelenek lennének kiszolgálni.

A 29-es például már a Magyar úton megtelik utasokkal. A cégek reklamáltak a szóló buszok miatt: dolgozóik nem fértek fel a járatokra.

Az önkormányzat városüzemeltetési osztálya mindenesetre megrendeli az Alba Volán helyi üzemegységétől azt a tanulmányt, ami részletezi a Temető utcát érintő lehetséges forgalmi változások összefüggéseit. Köztük a költségeket is. A témában januárban újabb fórumot rendeznek.

A fórum után ugyanis tudósítójuk hallotta egy résztvevő vitáját Tóth Ferenccel, a Volán helyi személyszállítás üzemvezetőjével. Az úrnak méltányolható észrevételei voltak a 29-es és a 18-as összehangolásáról. Úgy vélte, ha megfordítják az egyik járat menetirányát, akkor a csatlakozások máris helyreállnak.

Azt az észrevételt, amit a Volán üzemvezetője mondott, hogy akkor számos más csatlakozás viszont felborul, nem akarta meghallani. Azt se, hogy mindez pénzbe kerül.

Hiába: úgy látszik, egy menetrendje mindenkinek van. Csak az a baj, hogy az nem törődik a többiekével.

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!