Hírek

2014.07.02. 15:55

Életfogytiglani fegyházra ítélték a baracsi kettős gyilkosság elkövetőjét

Megöltem őket, mondta a mentőstisztnek. Aztán hozzátetette: bocsássanak meg neki. Életfogytiglani fegyházra ítélték, és legkorábban 25 év után bocsátható feltételes szabadságra. Az ítélet nem jogerős.

Szabó Zoltán

A Székesfehérvári Törvényszéken szerdán tartott tárgyalást Morócz Emil bíró és tanácsa a baracsi kettős gyilkosság ügyében. A vádiratot, a történteket Sike Alexandra ügyész ismertette. Felidézte, hogy az akkor 49 éves vádlott, Sz. Gyula vállalkozó és 47 éves élettársa több, mint tíz éve éltek együtt, és velük lakott az asszony 22 éves fia is. A viszony 2008 óta kezdett megromlani az élettársak között, akkor a férfi néhány hónapra máshoz költözött, de aztán visszatért. Elsősorban anyagi természeti vitáik voltak, de a fiú miatt is gyakori volt a konfliktus közöttük. tettlegességig azonban nem fajult a dolog. Tavaly októberben Szabadkára készültek, vásárolni akartak ott, 12-ére, egy szombati napra tervezték az indulást. Ébredés után azonban ismét veszekedni kezdtek. A férfi indulatos lett, felvette a valamilyen okból a szobában tartott gumikalapácsot, majd legalább kétszer a nő fejére sújtott. Ő nem vesztette el az eszméletét, ellenállt. Sz. Gyula azonban megragadta a nyakát, és megfojtotta. (A halál oka fulladásos agybénulás, szól a szakértői vélemény:) Utána kiment, nagyobb és súlyosabb vasfejű kalapácsot vett magához. Bement az ágyban fekvő, még alvó fiúhoz, és jókora ütést mért a homloka jobb oldalára.

A fiú nem halt meg azonnal, így őt is fojtogatni kezdte.

A kalapácsokat a helyükre tette, és inni kezdett, majd élettársa autójával Dunaújvárosba hajtott. A kocsit otthagyta, és taxival tért haza. Este felöltöztette az asszonyt, paplanba csavarta a fiút, és beemelte a holttesteket autója csomagtartójába. Az áldozatokat Bernátkút és Mélykút között, fás, bokros területen rakta ki. Hazahajtott és tovább ivott, mindenfélét, amit otthon talált.

Október 14-én öngyilkosságot kísérelt meg. Előbb a körfűrészbe dugta a kezét. Súlyos vágást okozott, de a vérzés elállt. Utána gumicsövet kötött a gázvezetékhez, a cső végét a szájába vette. Ekkor azonban megérkezett élettársa lánya a 2 éves gyermekével és a barátjával. A fiatalember kinyitotta az ablakot, elzárta a gázcsapot. Megérkeztek a mentők, tűzoltók, rendőrök.

Sz. Gyula elismerte a kettős gyilkosság elkövetését, részletes beismerő vallomást tett. A tegnapi tárgyaláson azonban élt a jogával, és a bíró kérdésére azt mondta, nem kíván vallomást tenni, a személyes adatairól sem. Így aztán a nyomozás és az előzetes letartóztatás elrendelésekor tett vallomásaiból idézett Morócz Emil.

Az elhangzottakat igazolták és kiegészítették a tanúk által elmondottak. Az áldozat lánya 21 éves koráig élt a baracsi házban azért jött át Dunaújvárosból, mert édesanyja és testvére nem vették fel a telefont. Mint mondta, a konyhában pokróccal letakart nagy kupacot látott. nevelőapja volt alatta, szájában a gumicsővel. Eszméletlennek látszott, később aztán magához tért. A lány elmondta, hogy sokat vitáztak az élettársak, de tettlegességig nem mentek el. A konfliktus többnyire a pénz, felvett és vissza nem fizetett kölcsönök miatt tört ki.

A másik tanú, a férfi üzlettársa megemlítette, hogy sok pénzzel tartozik neki Sz. Gyula. A férfi szerint egyébként az asszony volt a temperamentumosabb, míg a vádlott a nyugodtabb. A mentőtiszt felidézte,hogy amikor október 14-én a helyszínre értek, iszonyú gázszag volt, ezért úgy döntöttek, megvárják a tűzoltókat. Aztán az ablakban mozgást látott, Sz. Gyula magához tért, kijött, alsónadrágban és véres pólóban ült le a lépcsőre. A kérdésre, hogy a többiek hol vannak, előbb azt felelte, elmentek. Majd kibökte: Megöltem őket. És: bocsássák meg neki.

A bíró ismertette, hogy a rendőri jelentések, szakértői vélemények alátámasztják a vádiratban foglalt történetet. Kiderült az is, hogy a férfi beszámítási képessége teljes. Az ügyész a vádirat ismertetésekor életfogytig tartó fegyházbüntetést indítványozott. Ezt az ítélet előtt perbeszédében fenntartotta, továbbá azt, hogy Sz. Gyulát legkorábban 35 év elteltével bocsáthassák feltételes szabadságra. Mint mondta, több ember és védekezésre képtelen ember sérelmére elkövetett, súlyosan minősülő emberölésről van szó, és a súlyosbító körülmények sokkal erősebb, mint amik az enyhítést indokolnák.

A vádlott védője, Nagy István ügyvéd viszont méltányosabb ítéletet kért. Szerinte az élettársát, a családját szerető férfi a sok, többnyire elfojtott konfliktus miatt egyszer csak bekattant. őszinte beismerő vallomást tett, büntetlen előéletű és mélyen megbánta tettét. Aztán Morócz Emil kihirdette az ítéletet: életfogytig tartó fegyház, 10 év közügyektől eltiltás, a feltételes szabadságra bocsátás pedig legkorábban 25 év múlva történhet. Méltányolta tehát mindkét oldal érvelését a bíróság. Az ítélet nem jogerős, az ügyész ugyanis súlyosbításért, a vádlott és védője enyhítésért fellebbezett. Folytatás a Fővárosi Ítélőtáblán.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!