Hírek

2014.05.08. 18:40

Ifj. Koffán Károly harcai

Dunaújváros - Vetített képes előadás keretében beszélt pályakezdéséről, karrierjéről, alkotói tevékenységéről csütörtökön este a Kortárs Művészeti Intézetben Ifj. Koffán Károly.

Szabó Szabolcs

A dunaújvárosi és az országos művészeti élet egyik meghatározó alakja Ifj. Koffán Károly, aki alkotóként is tanáremberként gazdag pályafutást tudhat magáénak.

A Kortárs (H)Arcok címmel futó sorozatában csütörtökön Ifj. Koffán Károly avatta be privát történetébe a megjelenteket.

Gyerekek, akkor még egy perc és kezdünk szólította fel az éppen még csak szállingózó közönségét a tanár úr, aki az érdekes előadása mellett egyben számos művészettörténeti érdekességet is megosztott hallgatóságával.

Ifj. Koffán Károly művészettörténeti érdekességeket is megosztott a hallgatóságával (Fotó: Ady Géza)

Az ifjabb Koffánt gyakorlatilag minden családi és külső körülmény a művészeti pályára terelte. Édesapja az 1937-es Párizsi Világkiállításról tért haza arany éremmel, amelyet bábozásért kapott. Hősünk gyermekkori rajzain a szakemberek egyből láthatták egy különleges tehetséggel van dolguk.

Közben a Koffánt a klasszikus zene is beszippantotta, brácsán játszott például az azóta legendássá lett Liszt Ferenc Kamarazenekarban is. A pályaválasztás viszont már nem okozott komoly kérdést számára.

Pedig jócskán akadtak bökkenők, mivel a kedves papa viszonylag fontos szerepet játszott az 56-os eseményekben, így az illetékes minisztérium külön intézkedett, hogy Ifj. Koffán bukjon el a felvételin. Akadt azonban egy kis probléma az utolsó körbe bejutott négyszáz tehetséges fiatal alkotó közül Koffán munkája bizonyult a legjobbnak: nem lehetett kirúgni.

A főiskola után nem sokkal Koffán és felesége Dunaújvárosba érkezett, és mint önéletrajzában megfogalmazta, kezdődtek az igazi harcok:

Ha most csakugyan (H)arcok-ról beszélhetünk, a létért való elemi küzdelemre kényszerítettek bennünket. Mint a cserép virág, amit elfelejtenek locsolni, egyszerre voltunk kivételezettek, mert hiszen volt műtermünk, és éhező foglyok, akik nem érdemelnek ennél többet. Egész estét betöltő előadást lehetne tartani az értetlenkedő vezetőkkel folytatott vitákról. Akik inkább besúgókat akartak megnyerni közülünk, mintsem rendeltetésszerűen foglalkoztatni. Mindjárt fekete bárányokként kezdtük, amikor a besúgást nem vállaltuk...

Ifj. Koffán Károly ismét jött, mesélt és elvarázsolta hallgatóságát a KMI-ben.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!